latinica  ћирилица
15/03/2017 |  07:55 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

"Дани сјећања": Промовисана монографија "Наша исповијест" (ВИДЕО)

Промоцијом монографије "Наша исповијест - жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995" у Бањалуци је настављена манифестација "Дани сјећања", коју, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Наша исповијест - Фото: РТРС
Наша исповијестФото: РТРС

Монографија "Наша исповијест - жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995", садржи приче 15 српских жена жртава које су претрпјеле тортуре током протеклог рата у БиХ.

Књигу је објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у сарадњи са Удружењем жена жртава рата Републике Српске и Представништвом Републике Српске у Србији.

У оквиру манифестације "Дани сјећања", која је својеврстан помен српским жртвама у 20. вијеку са посебним освртом на протекли рат у БиХ, јуче је премијерно приказан документарно-играни филм Радио-телевизије Србије "Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу", аутора Слађане Зарић.

"Филм је покушај да се од заборава отргну трагичне приче о страдању Срба у ратовима на простору бивше Југославије, али и својеврстан апел за правду", истакла је Зарићева за Срну.

Она је рекла да филм доноси причу о злочинима почињеним над Србима у средњем Подрињу од 1992. до 1993. године, а да су у потресним свједочењима описана страдања и убиства српских цивила и војника, за која још нико није одговарао.

У оквиру "Дана сјећања" на Правном факултету јуче је одржано предавање "Искуства у раду Хашког трибунала".

У Бањалуци је у понедјељак 13. марта почела тродневна манифестација "Дани сјећања". Првог дана манифестације одржано је предавање на тему "Дејтонски мировни споразум и Република Српска" и меморијална академија "Из сјећања по очима".

Промоција монографије "Наша исповијест - жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995" биће одржана вечерас у Културном центру Бански двор са почетом у 18.00 часова.