latinica  ћирилица
07/03/2017 |  12:20 | Аутор: РТРС

Јапан: "Млада Азума" помаже нежењама

Јапанци који немају пријатеља треба да се обрате компанији "Гејтбокс", која ће им испоручити Азуму Хикари, "младу жену", односно робота који помаже по кући и понаша се као особа од повјерења!
Робот (Фото: pinterest.com) -
Робот (Фото: pinterest.com)

Роботи већ "живе" у кућама са људима и раде послове које власници не воле.

Недавно су представљени виртуелни роботи попут "Гугл хоума", који помажу да се аутоматизују стамбене просторије.

Компанија "Гејтбокс" учинила је корак даље и створила виртуелног робота са анимираним три-де холограмом дјевојке направљеним за интеракцију са својим власником.

"Гејтбокс" је пројекциона цијев тежине пет килограма која приказује лик и има камеру, стерео звучнике, микрофон, сензоре за покрет, топлоту, влагу, освјетљење, тастере, као и прикључак за слушалице за лично слушање.

Све је дизајнирано да комуникација са роботом буде лака и налик на животну.

Уређај се може повезати на кућну мрежу и омогућава аутоматизовање неких задатака, као што је укључивање или искључивање свјетла и кућних апарата.

"Гејтбокс" се повезује са "ИОС" или "Андроид" апликацијом која омогућава корисницима да ћаскају са ликом и када су ван куће.

Плавокоса дјевојка унутар цијеви зове се Азума Хикари и има свој веб-сајт. На сајту пише да је она "димензионални путник".

Азума "има 20 година" и "висока је 158 центиметара". Њена специјалност је прављење јаја на око.

Наведено је и да воли крофне и да не воли инсекте. Њен сан је да помаже људима који желе да напорно раде.

Азума има два гласа које власник може да бира. "Гејтбокс" ју је назвао "првим ликом", што указује да ће постојати опције за више ликова са којима ће се комуницирати у будућности.

Овај уређај кошта 289.000 јена /2.600 долара/. Засад се користи само јапански језик, али компанија планира да у децембру 2017. година покрене енглеску верзију, наводе научни портали.

На основу њихове рекламе, њихова циљна група су нежење које ће, највероватније, користити роботе за кућне послове и добијање моралне подршке и комуникацију - управо оно за шта су у прошлости биле потребне праве дјевојке.

Извор: СРНА