latinica  ћирилица
07/03/2017 |  08:45 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Зашто се чешемо?

Свраб коже може да укаже на одређене поремећаје у организму или болести, некад је показатељ рада имуног система у тијелу и може да се испољи као механизам обране.
Зашто се чешемо? (Фото:Shutterstock) -
Зашто се чешемо? (Фото:Shutterstock)

Посљедњи узрок свраба коже који би некоме пао на памет јесте и најчешћи, а то је генетика, сматрају британски стручњаци.

Наиме, могућност добијања осипа и свраба коже зависи од количине колагена који особа има у кожи, а њу одређују личне генетске предиспозиције. Прво што стручњацима пада на памет кад нас сврби одређени дио тијела јесте убод неког инсекта или паука, јер се на убоденом мјесту често јавља свраб који је у том случају тјелесни механизам обране тијела од убода.

Стручњаци указују да, ако се особа почеше по том мјесту, подстиче циркулацију крви и тако омогућава већи прилив одбрамбених ћелија у крви на то мјесто. Код многих људи се у стресним ситуацијама појављује свраб који не мора да буде локализован на једном мјесту, већ се може кретати по цијелом тијелу, а психолошки узрокован се смањује и повећава зависно од нивоа стреса.

Свраб прати и суву кожу, што је изражено у хладним, зимским мјесецима, иако може бити и посљедица екстремно високих температура током љета, када кожу треба што више влажити. Кожа је, такође, посебно подложна разним алергијским реакцијама, тако да свраб може бити посљедица разних хемикалија из козметичких препарата, састава одјеће која се носи и хране која се једе, а на коју је особа алергична.

Такође, свраб може бити и реакција на разне болести, међу којима су овчје богиње, псоријаза или дерматитис, а много озбиљнији узрок су болести унутрашњих органа јетре, бубрега, штитне жлијезде.

Стручњаци савјетују да, ако свраб траје дуже од двије седмице, треба посјетити доктора да би се открио узрок свраба и да би се, ако је потребно, добила одговарајућа терапија.

Извор: Вечерње новости