latinica  ћирилица
02/03/2017 |  12:26 | Аутор: РТРС

Научници развили режим исхране који обнавља панкреас

Специјални начин исхране који укључује гладовање и унос углавном намирница биљног поријекла, може помоћи у регенерацији панкреаса, тврде научници.
Поврће (Фото: Thinkstock) -
Поврће (Фото: Thinkstock)

Захваљујући томе, могу се обновити ћелије које производе инсулин и тиме спријечити напредовање дијабетеса типа 1 и 2, пишу научници у часопису "Целл".

Научници су испитујући мишеве утврдили да се панкреас код ових глодара сам регенерише, уколико се ставе на посебан режим током четири дана у недјељи.

Код дијабетеса типа 2 панкреас не производи довољно инсулина, хормона кључног за претварање шећера у енергију, а инсулин који произведе не функционише како би требало. Неки оболели у почетку могу да контролишу симптоме вјежбањем и правилном исхраном, али већина је на крају присиљена да узима лијекове и ињекције инсулина.

"Активирањем обнављања ћелија панкреаса успели смо да спасимо мишеве који су боловали од дијабетеса типа 1 и 2 у поодмаклом стадијуму", објаснио је др Валтер Лонго, геронтолог и и директор Института за дуговјечност на Универзитету у Јужној Калифорнији (СЦУ).

"Успјели смо да поново активирамо и производњу инсулина у ћелијама панкреаса код људи који су боловали од дијабетеса типа 1", рекао је он.

“Закључили смо да смо, натјеравши мишеве на екстремну исхрану, најпре их изгладњујући, а онда нормално хранећи, "натерали" и ћелије панкреаса да употребе неку врсту развојног репрограмирања које је омогућило обнову дјела органа који је престао да функционише", каже др Лонго.

Дијабетес типа 1 чини пет до 10 одсто свих случајева дијабетеса. Болест је дуго без симптома, а јавља се у детињству или адолесценцији, када је 80 до 90 одсто ћелија панкреаса које производе инсулин већ уништено због аутоимуне реакције.

Режим исхране који су научници применили сиромашан је калопријама, шећерима, протеинима, али је богат незасићеним масноћама.

Најсличнија је веганској исхрани и чине је повртне супе, енергетске плочице, чајеви, витамински суплементи.

Укупан дневни унос калорија креће се од 770 до 1.100 кцал у односу на уобичајену дневну конзумацију од 2.500 кцал за мушкарце, односно 2.000 кцал за жене. Раније спроведена истраживања показала су да пост може смањити и ризик од кардиоваскуларних болести и појачати дјелотворност хемотерапије.

Код особа које болују од дијабетеса већи су изгледи за развој болести попут срчаног удара, сљепила, болести бубрега и оштећења живаца и крвотока. Уколико се не лијечи, дијабетес може толико оштетити дјелове тијела да је понекад неопходна чак и ампутација.

Извор: Агенције