latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:50 | Аутор: РТРС

Неочекивано: Ко то претиче Њемачку?

Еврозона је у фебруару остварила највеће повећање економског раста за готово шест година, показују резултати истраживања.
Париз - Ајфелов торањ (Фото: Sputnik/Валерий Шустов) -
Париз - Ајфелов торањ (Фото: Sputnik/Валерий Шустов)

Имајући у виду неизвјесност, мало ко очекује да ће Европска централна банка ускоро окончати напоре да оживи економију еврозоне, а могућа свијетла тачка за руководиоце у тој банци је што истраживање показује и да инфлација више није на опасно ниском нивоу.

Лондонска компанија IXS Markit у мЈесечном извЈештају о економским активностима 19 чланица еврозоне, навела је и да су у стварању радних мјеста забиљежени најбољи резултати у посљедњих девет и по година и да је настављено повећање наруџбина и оптимизма компанија.

Индекс набавки у приведи скочио је у фебруару на 56 одсто с јануарских 54,4 одсто и тренутно је на највишем нивоу од априла 2011. године, што указује на могућност великог привредног раста од 0,6 одсто у првом тромјесечју ове године.

Велико изненађење је то што дјелује да Француска има нешто бржи раст од Њемачке први пут од августа 2012. године.

Економиста Крис Вилијамсон каже да је повратак расту у Француској веома важан за ширење опоравка у еврозони.

Француска је тренутно у фокусу због предстојећих предсједничких избор, а истраживања јавног мњења указују да ће трка бити неизвјесна. Иако ће према њима кандидаткиња екстремне деснице Марин ле Пен имати највише гласова у првом кругу, она заостаје за потенцијалним ривалима у другом кругу.

Политичка неизвјесност је велика ове године у земљама еврозоне. Осим у Француској, избори се одржавају у Холандији у марту и у Њемачкој у септембру.

Постоји забринутост да ће популистичке странке, на таласу Брегзита и побједе Доналда Трампа у САД, ојачати широм Европе и да ће то допринијети погоршању пословних околности.

Изворе: Агенције