latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:46 | Аутор: РТРС

Инспекторат: Значајан помак у борби против нелегалног превоза

Из Републичке саобраћајне инспекције речено је Срни да је у односу на претходне године постигнут значајан помак у борби против нелегалног превоза у Српској, а посебно на путним правцима Рибник-Бањалука, Мркоњић Град-Бањалука и Шипово-Бањалука.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

Из Инспекције су навели да је лани извршено 900 контрола у области превоза у друмском саобраћају, од чега је у 12 случајева утврђено да су физичка лица на путним правцима Бијељина-Лопаре и Кнежево-Бањалука превозила путнике супротно одредбама Закона о превозу у друмском саобраћају Српске.

Када је ријеч о грађанима који врше нелегалну дјелатност такси превоза властитим путничким аутомобилом, из Инспектората Српске су навели да је у тој области издато 10 прекршајних налога, поднесен један захтјев за покретање прекршајног поступка, те да су у два случаја искључили возила из саобраћаја на период до окончања прекршајног поступка.

Из Инспекције су навели да је ова врста прекршаја комплексна за доказивање, јер га чине грађани у вршењу превоза путничким моторним возилом у приватном власништву.

"Због тога је неопходно доказати да власници возила врше наплату превоза. Мора постојати доказ о плаћеној услузи превоза, карта код путника или изјава путника да је платио услугу, а сапутници, по правилу, у изјавама негирају плаћање превоза", навели су из Инспектората Српске.

У овим случајевима рад инспектора се заснива на кориштењу услуга путника-сарадника или инсајдера, који изјавом треба да потврди плаћање услуге, а значајну подршку у контролама пружају и припадници Министарства унутрашњих послова Српске.

За физичко лице и грађанина који врши превоз, а не испуњава услове предвиђене Законом о превозу у друмском саобраћају, прописана је казна од 500 до 1.500 КМ, као и заштитне мјере искључења возила из саобраћаја до окончања управног поступка.

С обзиром да је у процедури припрема новог Закона о превозу у друмском саобраћају, из Инспектората Српске наводе да ће инсистирати на увођењу нових овлаштења и норми ради лакшег спровођења закона у пракси и доказивања прекршаја.

Извор: СРНА