latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:15 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Вишковић: Министри из СзП коче спровођење скупштинских закључака

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да не очекује да ће бити спроведени скупштински закључци поводом захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије зато што су неки министри из Савеза за промјене у заједничким институцијама БиХ још унапријед рекли да њих у суштини то не занима, да ће они радити у тим институцијама.
Вишковић Радован - Фото: РТРС
Вишковић РадованФото: РТРС

"Овдје су у питању лични интереси појединаца који их стављају изнад институција и изнад интереса Републике Српске", рекао је Вишковић, реагујући на изјаву посланика ПДП-а у парламенту Републике Српске Бранислава Бореновића да скупштински закључци неће бити спроведени.

Вишковић тврди да су посланици опозиције јуче имали намјеру да, на неки начин, злоупотријебе Народну скупштину Српске да би се направили закључци који би амнестирали њихов нерад и нечињење у правцу да зауставе развлашћивање Републике Српске од бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"Бореновић и његов Савез за промјене само оптужују владајућу коалицију у Републици Српској, а нису написали ниједан закључак него су само чекали закључке владајуће коалиције и да се онда они понашају као `велики шефови` у смислу ово је прихватљиво, или ово није прихватљиво", каже Вишковић.

Вишковић је рекао да посланицима опозиције у суштини није ништа било прихватљиво када се помену заједничке институције БиХ и механизми заштите интереса Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

"Опозиција у Републици Српској се `поред очију прави слијепа` на иступе Бакира Изетбеговића и то већ траје више од двије године. Они се праве као да се ништа у Сарајеву не дешава, а дешавају се крупне ствари, само што то они не виде заслијепљени својим личним и појединачним интересима, при чему их не интересује Српска и њени интереси", истакао је Вишковић.

Вишковић напомиње да је дегутантно коментарисати изјаву Бранислава Бореновића када је јасно јуче у Народној скупштини његов дојучерашњи шеф Младен Иванић рекао да је блокаду институција у Сарајеву изазвао Изетбеговић.

"Опозиција сада, на неки начин, покушава да лоптицу пребаци на Републику Српску и да амнестирају Изетбеговића, да кажу да се ништа није десило. Ми у Сарајеву настављамо нормално радити, јер ће бити `смак свијета` ако они `потегну ручну` у Сарајеву, тражећи да се на дневни ред напокон у заједничким институцијама БиХ ставе питања од интереса за Републику Српску и њене грађане", закључио је Вишковић.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић рекао је јуче, након посебне сједнице парламента, да је вјеровао да се могло постићи заједничко рјешење у скупштини, али да је "све била једна велика импровизација", те да сматра да скупштински закључци неће бити спроведени

Извор: Срна