latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:03 | Аутор: РТРС

"Поступак против мене - скретање пажње са афера Еулекса"

Предсједник грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић сматра да је поступак против њега смишљен да би била скренута пажња са неколико великих афера у Мисији ЕУ за владавину права на Косову.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

"Управо тада је донесена одлука о формирању суда за ратне злочине ОВК и трговину органима. У томе нема осумњичених Срба, него само Албанци, па би европска мисија, која је на веома лошем гласу, била под додатним притиском, јер испада да би хапсили само Албанце", рекао је Ивановић.

Он каже да више од три године води битку пред правосуђем Еулекса доказујући да није крив за ратне злочине, те да је успио да сруши затворску казну и да се из затворског притвора пресели у кућни.

"Поништавање првостепене пресуде само је први корак у борби која ће трајати још неко време. Ова одлука ствара обавезу за све учеснике у поступку да пажљивије размотре доказе које смо понудили. Имам пуно сведока који су потврдили моје изјаве, а и много материјалних доказа и верујем да судско веће сада не може то да игнорише", изјавио је Ивановић за "Глас Српске".

Он је нагласио да од почетка указује на то да је све политички мотивисано, оцијенивши да су они који су све то смислили рачунали да ће га сломити и да ће се предати или да ће јавност у Србији престати да се интересује за овај предмет.

"Грдно су се преварили, јер се догодило управо супротно", каже Ивановић.

Према његовим ријечима, Еулекс је од самог доласка мисија без јасног концепта, те да покушавају да дефинишу своју позицију и прилагоде мандат, али да им то не успијева.

"Таква мисија полако, али сигурно, запада у кризу идентитета и тада прибегава потезима који треба да јој козметички поправе имиџ у локалној јаности и да их у Бриселу представе што боље. Еулекс брине само о себи, а моје хапшење и суђење требало је да понуди Албанцима као пример да, ето, хапсе и Србе", рекао је Ивановић.

Он сматра да би представници Срба у привременим косовским институцијама морали имати активнију улогу у доношењу одлука, јер су за то и бирани.

"Уважавање и стварање поверења је неопходно за сваку коалициону власт, а поготово у ситуацији каква је наша. Ако тога нема, такву коалицију треба разбити", навео је Ивановић и додао да је неприхватљиво да се игнорише потреба Срба да се примијени договорено у Бриселу и да буде формирана заједница српских општина.

Извор: Срна