latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:00 | Аутор: РТРС

Протести против промјене имена Македоније

На позив грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" вечерас ће у Скопљу, Битољу, Прилепу, Штипу и Кичеву бити одржани протести за очување унитарности државе и против промјене имена те земље.

Са синоћњег протеста у Скопљу поручено је да ће се скупови одржавати сваког дана све док се политичке странке не обавежу да ће поштовати Устав Македоније и да неће радити на промјени имена.

Протести су услиједили након најаве Социјалдемократског савеза Македоније да је са три политичке странке македонских Албанаца постигао договор за формирање коалиционе владе.

Албанска странка Демократска унија за интеграцију , покрет Беса и Алијанса за Албанаце предходно су условили потписивање коалиционог споразума прихватањем "Тиранске платформе", коју су усвојили након ванредних парламентарних избора, а по констултацијама које су имали у Тирани са албанским премијером Еди Рамом и у Приштини са косовским предсједником Хашимом Тачијем.

У платформим, између осталог, траже увођење албанског као службеног језика, решавање спора око имена Македонија, отварање дебате о застави, химни и грбу Македоније, као и равноправну заступљеност Албанаца у државним институцијама.

На ванредним парламентарним изборима одржаним 11. децембра ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 мандат, СДСМ 49, Демократска унија за интеграцију 10, албанска странка Беса пет, Алијанса за Албанце три и Демократска партија Албанаца два посланичка мандата.

Извор: Срна