latinica  ћирилица
28/02/2017 |  09:57 | Аутор: РТРС

Лондон донио нове регулативе за држављане земаља ЕУ

Држављани земаља ЕУ који живе у Британији изразили су панику и конфузију након сазнања да је Лондон донио нове регулативе које ће Министарству унутрашњих послова омогућити да депортује неке од њих уколико немају свеобухватно здравствено осигурање.

У коментару адвоката Колина Јеа из суда у Лондону, а који преноси дневник "Индипендент" истиче се да је Министарство унутрашњих послова од 1. фебруара добило контроверзна овлаштења против грађана ЕУ.

У његовом коментару се упозоравају држављани ЕУ за које се сматра да имају право на боравак, укључујући студенте и супружнике Британаца, да могу бити депортовани или им може бити забрањен повратак ако немају осигурање ЦСИ.

Већина држављана ЕУ, који живе у Британији имају право на државно здравствено осигурање или НХС што значи да многи од њих немају неопходно додатно осигурање.

Адвокар Је, који је и написао коментар, изразио је увјерење да промјене неће имати тако катастрофалне посљедице али да МУП "није водио бригу ниочему" приликом добијања додатних овлаштења.

Он је британски МУП оптужио да изазива "непотребну панику" међу држављанима ЕУ.

Извор: Срна