latinica  ћирилица
28/02/2017 |  08:03 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Свједок на суђењу Орићу: Видио сам мртво тијело Митра Савића

Фадил Салиховић, свједок одбране на суђењу команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, рекао је данас у Суду БиХ да је 14. децембра 1992. године од једног војника сазнао да је у селу Куњерац погинуо фотограф Митар Савић којег је познавао од раније.
Насер Орић - Фото: АП
Насер ОрићФото: АП

"Знао сам фотографа Митра Савића од раније. Сутрадан сам отишао у село и испред куће Вујадина Ковачевића видио његово мртво тијело. Лежао је на леђима, више на десном боку. Поред њега лежао је још један, мени непознат мушкарац", рекао је Салиховић.

Он је казао да на Савићевом тијелу није примијетио никакве повреде, те да мисли да је "погинуо од детонације".

Салиховић је додао да не зна шта се догодило са Савићевим тијелом, које је остало испред куће када је он напустио то подручје.

У наставку суђења Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, Салиховић је рекао да је учествовао у акцији Куњерац 14. децембра и да је био припадник Јединице Османа Малагића.

Он је додао да су у тој акцији учествовали и припадници Јединице Садика Зукића и Насира Шабановића.

Према његовим ријечима, акција на мјесту Куњерац почела је у раним јутарњим часовима, а мета напада био је бункер одакле су дјеловали српски војници.

"Акција је требало да почне у шест часова, али је мој брат нагазио на мину, па је почела много раније. Срби су мислили да су направу активирале животиње, али су наши рањени јаукали, па су нас открили и схватили да је ријеч о нападу. Акција је трајала три до четири часа и примијетио сам да су српски војници имали помоћ из Србије у виду наоружања", изјавио је Салиховић.

Првог дана акције, каже он, успјели су заузети три куће у селу и касније су се вратили на своју локацију која је била удаљена 150 метара од села.

Он је додао да им је војник који им је донио храну рекао да је видио погинулог фотографа Митра из Братунца.

Салиховић је потврдио да јединица Насера Орића није учествовала у борбама на Куњерац, те да током ове акције нигдје није видио ни другооптуженог Сабахудина Мухића.

Орићева одбрана показала је свједоку папирић с именом заштићеног свједока "О1" за којег је рекао да га познаје још од 1988. године када су заједно ишли у средњу школу.

За заштићеног свједока он је рекао да је особа склона лагању, те да гарантује да га никада није видио у Сребреници у периоду ратних дешавања, нити је икада био у акцији на село Куњерац.

Заштићени свједок "О1" тврдио је током свог свједочења да је видио да је Орић убио фотографа Митра Савића.

Други свједок Изет Ибрић, мјештанин села Пирићи, у општини Братунац, рекао је да је у децембру 1992. године с мјештанима бранио село од напада српских војника, те да Орића није познавао, нити видио на тој локацији.

Ибрић је потврдио да га је упознао тек 1993. године у Сребреници.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење ће бити настављено 14. марта.

Извор: СРНА