latinica  ћирилица
27/02/2017 |  21:33 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Николић: Албанци из Приштине морају да поштују договоре

Албанци из Приштине морају да поштују договоре отворено говоре државе које подржавају Београд, док они који су признали независност Приштине говоре у завијеној форми, изјавио је вечерас предсједник Србије Томислав Николић након сједнице Савјета безбедности УН.
Томислав Николић, предсједник Србије - Фото: РТРС
Томислав Николић, предсједник СрбијеФото: РТРС

Николић је на данашњој сједници Савјета безбједности УН поновио да Србија никада неће признати самопроглашено Косово и позвао међународну заједницу да утиче на Приштину како би био испуњен договор из Брисела и формирана Заједница српских општина.

"Инсистирао сам на неколико најважнијих тема. Једна је формирање ЗСО, односно начин на који бисмо могли да утичемо на Приштину да испуни обавезе које је прихватила. Ту сам се више обраћао спонзорима њихове такозване независности да схвате да Албанци из Приштине морају да поштују договоре, да схвате да Србија у доброј вери склапа договоре и испуњава их", рекао је Николић за Радио-телевизију Србије.

ОН је додао да се представник Приштине Вљора Читаку у говору вратила у прошлост и да није помињала ситуацију на терену.

"Представница Приштине се дрско понашала у говору, рекла је да ће формирати ЗСО ако је у складу са уставом, а ако није, да неће. Вратила се у прошлост лажима о силовању жена и убијању цивила. Није имала основа да из садашњег тренутка и дешавања на терену за било шта оптужи Србију", рекао је Николић.

Он је додао да они који подржавају независност Косова нису имали аргумент који би потврдио да би требало склонити Унмик и обавезе препустити Еулексу, који је у великој мјери све већ препустио Приштини.

Николић је истакао да је сједница била тешка, али да свака сједница Савјета безбједности покаже како се понашају друге државе.

"Мекшу реторику према Србији имају неке државе које су признале независност Косова, свесне да је Београд много тога учинио, али САД и Велика Британија и даље чврсто држе став", рекао је Николић.

Он каже да државе које подржавају Београд то отворено говоре и да је руски амбасадор говорио 20 минута, док они који су признали независност Приштине говоре у завијеној форми и не могу да подрже наступ Вљоре Читаку која је рекла да је за њих Рамуш Харадинај "частан човјек и да ОВК није терористичка организација".

Николић је коментарисао и наступ украјинског амбасадора Володимира Јелченка који је предложио да се форма Унмика промијени и да он постане политичко тијело, за шта се залажу Вашингтон и Лондон.

"Украјински амбасадор је председавајући Савету безбедности. Јутрос смо разговарали о сличностима ситуација у којима се налазимо, али је он искочио из тога и говорио као да је представник једне од великих држава о функцији Унмика, да се прореде седнице Савета безбедности, наводећи чак и да резолуција 1244 није одредила термине и формат", каже Николић.

Он је објаснио значај ЗСО и рекао да се не смије дозволити да се ниво одлучивања спусти на локалну самоуправу јер ту превелики утицај могу да имају Албанци.

Извор: СРНА