latinica  ћирилица
27/02/2017 |  18:57 ⇒ 28/02/2017 | 08:12 | Аутор: РТРС

Међународни суд правде тражи појашњење о легитимитету Софтића? (ВИДЕО)

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић открио је садржај писма из Међународног суда правде у Хагу.
Хаг - Фото: Screenshot
ХагФото: Screenshot

Изетбеговић је признао да се у писму тражи појашњење у вези са легитимитетом Сакиба Софтића.

Са садржајем писма, српски и хрватски члан Предсједништва Младен Иванић и Драган Човић још нису упознати.

Бакир Изетбеговић појашњава да је разлог због којег се тражи појашњење тај што су забуну створила, како их назива, приватна писма Младена Иванића и Игора Црнатка, која су они упутили Суду 13. јула прошле и 3. фебруара ове године.

За њега је легитимитет Софтића и даље неупитан.

- Колега Иванић не жели да на дневни ред Предсједништва БиХ ставити оспоравање легитимације агента Софтића, јер зна да Предсједништво БиХ не би усвојило одлуку о разрјешењу агента, будући да се одлуке доносе консензусом, и да би тиме и Иванић, у формалном смислу, потврдио оно што је бјелодана чињеница: да Сакиб Софтић има легитимацију, каже Изетбеговић.

Да је све у реду са захтјевом за ревизију тужбе бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, Међународни суд правде не би ни слао писмо, каже Младен Иванић.

- Да је било у реду Суд би то прихватио и не би коментарисао. Сам захтјев има неки проблем и видјећемо кад добијемо писмо шта је проблем, додаје Иванић.

За хрватског члана Предсједништва Драгана Човића писмо, којим се тражи појединачан став чланова Предсједништва БиХ о ревизији, највећи је шамар БиХ.

Човић није прецизирао како ће се изјаснити али је рекао да ће инсистирати на консензусу свих чланова тј. јединственој одлуци Предсједништва БиХ - за или против поднесене ревизије.

Важно је, каже Човић, да Предсједништво функционише јединствено око свих питања: "И да наша комуникација са било којом међународном институцијом, тиме и међународним судом, буде кроз један глас, кроз један допис и ако га потпише предсједавајући да се подразумијева да је у то уграђен став и друга два члана Предсједништва. Све друго било би пут без повратка за нас."

Иако је више пута најављивао да ће послати ново писмо Међународном суду правде, српски члан Предсједништва Младен Иванић то још није учинио. Каже да је припремио писмо које неће моћи послати редовним путем због, како каже, постојања паралелне бошњачке структуре унутар Министарства спољних послова.

- Одлучио сам да пошаљем изасланика који ће лично однијети писмо. То ће бити министар иностраних послова и сада трају активности да се добије термин за посјету Суду, појашњава Иванић.

Иванић каже да ће поруке писма бити јасне - да су сви његови покушаји институционалног дјеловања пропали и да је Међународни суд правде добио приватни захтјев од неформалне групе људи која је унутар званичних институција направила своју паралелну структуру која је једнонационална.