latinica  ћирилица
27/02/2017 |  16:40 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Градишка: За стипендије студентима 250.000 КМ (ВИДЕО)

У текућој академској години за стипендирање студената општина Градишка издвојиће 250.000 марака. За разлику од претходних година, повећана су издвајања за студенте из социјално угрожених категорија.
Гредишка - стипендије - Фото: РТРС
Гредишка - стипендијеФото: РТРС

Студенти ће стипедије од 120 марака добијати у наредних 10 мјесеци.

Осим 20 стипендија за студнете виших година уговори су потписани и са 171 студентом првих година на јавним факултетима у Републици Српској и иностранству.

"Примала сам и прошле године стипендију и биле су редовне и пуно ми је олакшало студирање и живот уопште у Бања Луци како мени тако и мојим родитељима", рекла је Дијана Кевић, студентица друге године Машинског факултета у Бањалуци.

Иван Топић, студент прве године Православног Богословског факултета у Београду каже да је први пут стипендиран од стране општине Градишка и да му је због тога драго, јер ће му, како каже, бити бар дјелимично олакшано студирање.

У односу на претходне године 17 стипендија је више за студенте из угрожених породица. И студенти из ове категорије који нису прошли на конкурсу могу рачунати на помоћ општине.

"Да тим студентима дамо неку једнократну помоћ, а са друге стране се надамо да ће ти студенти исказати једну вољу и жељу да редовно заврше своје факултете, а наша обавеза у локалној управи је да створимо све више простора да своје стечено знање примјене овдје код нас на подручју општине Градишка", јасан је Зоран Аџић, начелник општине Градишка.

Током потписивања уговора о стипендирању, студенти су добили обећања да ће се стипендије редовно исплаћивати када и плате запосленим радницима у административној служби.