latinica  ћирилица
27/02/2017 |  16:14 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Николић у УН: Србија никад неће признати самопроглашено Косово

Србија никада неће признати самопроглашено Косово, шта год да јој буде нуђено заузврат и каквим год притисцима да буде изложена, истакао је предсједник Србије Томислав Николић на сједници Савјета безбједности УН.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

- Ријеч је о одбрани принципа и о трајној наклоњености правди. Онај ко се држи принципа и ко се бори за правду, увијек је у праву - рекао је Николић.

Он каже да је Србија чврсто опредијељена за наставак дијалога Београда и Приштине јер се руководи интересима регионалне стабилности и визијом другачијег, помирењу и демократским вриједностима истински посвећеног региона.

- Међутим, да би дијалог био истински сврсисходан, мора бити утемељен на искреној жељи за рјешавањем проблема на бази компромиса и никако не смије бити злоупотребљаван као платформа за наметање интереса једне стране, а поготово не за наметање једнострано проглашене независности Косова - нагласио је Николић и додао да је Србија несумњиво посвећена рјешавању свих отворених питања путем дијалога у статусно неутралном оквиру.

Према његовим ријечима, примарни циљ Србије био је, јесте и биће - очувати мир, стабилност и људске животе, због чега је учињено све да би се смириле тензије на Косову и Метохији, које су пријетиле да ескалирају.

- Порука коју са овог места желим да пошаљем свим екстремистима јесте да мирна рјешења немају алтернативу. Проблеми и отворена питања морају се рјешавати дијалогом, а не пријетњама и употребом силе - поручио је Николић.

Он је изразио очекивање да међународна заједница јединствено стане у одбрану стабилизације ситуације, не само на Косову и Метохији, већ и на западном Балкану и у том смислу истакао да су веома штетне изјаве у вези са могућим формирањем такозване војске Косова.

Он каже да је Србија у оквиру дијалога конструктивна и реална у приједлозима и да је спремна на компромисе који нису лаки, али да такав приступ није праћен истом таквом намјером друге стране.

- Ускоро ће се навршити четири године од постизања првог Бриселског споразума. Кључни сегмент тог споразума, договореног и потписаног, односи се на формирање Заједнице српских општина, које, нажалост, још није ни почело. Представници Приштине све отвореније поручују да њих ова заједница и не занима и да се неће држати договора, чији је гарант ЕУ - каже Николић.

Истичући да не може бити истинског помирења без процесуирања свих злочина, Николић је рекао да је то обавеза према породицама које имају право да сазнају истину о судбини својих најближих.

- Србија никад није оспоравала потребу да одговарају сви који су починили ратне злочине, без обзира на етничку припадност - навео је Николић.

Говорећи о захтјеву Србије да Француска изручи Рамуша Харадинаја, осумњиченог за најтеже ратне злочине, Николић је истакао да "тај нечовјек, један од команданата терористичке Ослободилачке војске Косова, у настојању да избјегне задовољење правде, не преза да и данас, пред очима Европе и свијета, отворено пријети новим ратом, говорећи да ће Србија проћи као 1999. године".

Извор: СРНА