latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:58 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

СО Пале: Подршка раду НСРС

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас закључак у којем дају пуну подршку свим странкама које учествују у раду посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој се разматра информација о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе.
СО Пале - Фото: СРНА
СО ПалеФото: СРНА

Скупштинска већина није прихватила приједлог начелника општине Пале Бошка Југовића о кредитном задужењу ове локалне заједнице у износу од 1.500.000 КМ, као ни приједлоге измјена регулационог плана у одређеним насељима.

Југовић је рекао новинарима да је разочаран што није добио подршку скупштинске већине да данас разговарају о животним питањима и о потреби да општина узме кредит, као и о озбиљном инвестиционом подухвату за шта је потребно да се усвоје измјене регулационог плана, јер је све скинуто са дневног реда.

"Кадровска питања су само параван и то ће и даље бити проблем, јер не видим да ће у будућим разговорима бити приближавања ставова", навео је он и додао да је данашња сједница Скупштине тачно показала шта треба да се ради, а то је да се оповргне све оно што начелник предложи без обзира да ли је то квалитетно или није.

Он је појаснио да би кредитна средства служила искључиво за сервисирање дуга из прошлости који износи око 1.800.000 КМ према добављачима и да се настави са инвестицијама.

Према његовим ријечима, ако се општина кредитно не задужи онда морају урадити санациони програм што подразумијева смањење плата, укидање одређених грантова, средстава за културу.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић /ПДП/ рекао је да су на колегијуму одборници СДС-а тражили времена да са стручним лицима виде да ли је потребно кредитно задужење и измјена регулационог плана у одређеним насељима, како би се о томе могли изјаснити.

"То није 'заковано' и нико не каже да се ове тачке дневног реда неће наћи на сљедећој сједници Скупштине или можда и на ванредној сједници идуће седмице", навео је Вучићевић.

На питање да ли је постигнут договор о кадровским рјешењима у општини и локалним предузећима, Вучићевић је одговорио да се преговори настављају ове седмице и да, док трају разговори, ништа није "заковано".

Одборник ДНС-а Ацо Станишић истакао је да се они не боре ни за какве позиције у општини и да је данашња сједница Скупштине брука за Пале, јер скупштинска већина није жељела да расправља о изради плана парцелације у Корану, гдје инвеститор жели да гради тржни центар "Тропик" од 5.000 метара квадратних, уложи седам милиона КМ и запосли око 80 радника.

"За мене, као одборника то је срамота. Ако се настави овакав тренд, ДНС ће први затражити опозив начелника", навео је Станишић.

Говорећи о кредитном задужењу, Станишић је нагласио да су та средства намијењена за санирање дуга из претходног периода, јер је општина Пале 2015. годину завршила са дугом од 800.000 КМ, што је износ за претходних 20 година, а само прошле године је направила дуг од 900.000 КМ.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бојан Нинковић рекао је да је скупштинска већина одбила девет тачака које је предложио начелник Југовић јер се нису стекли услови да оне данас буду на дневном реду, а када је у питању кредитно задужење, СДС сматра да то није потребно јер су Пале једна од малобројних општина која идуће године неће бити кредитно задужена.

Нинковић каже да општина и без кредита може измирити сва дуговања до краја године и да нормално функционише.

Он је додао да до сада нису постигли договор о кадровским рјешењима, али да то не значи да неће у наредним данима.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина напоменуо је да су данас одбијени сви приједлози начелника и сви амандмани СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије и да то није пут како треба да функционише ова скупштинска већина, која не жели да подржи велики пројекат изградње тржног центра "Тропик", гдје би инвеститор уложио седам милиона КМ.

Према његовим ријечима, стиче се утисак да скупштинска већина на овај начин саботира рад начелника како би у наредном периоду могли да га оптуже за неспособност вођења општине.

Извор: СРНА