latinica  ћирилица
27/02/2017 |  12:36 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Дервентски логораши огорчени казнама за ратне злочине над Србима

Управни одбор Удружења заробљеника општине Дервента незадовољни су казнама који су пред бх правосуђем изречене за ратне злочине над Србима у овом граду.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Суд БиХ је, истичу, наставио праксу изрицања неадекватних казни за почињена најтежа кривична дјела ратног злочина над цивилним становништвом. Тако је Суд изрекао двије године затвора Алмазу Незировићу, "познатом мучитељу у логорима Дом ЈНА, Рабић, силосу у Пољу и Броду, иако је имао довољно доказа да му се може изрећи и петероструко већа казна".

То је исто Суд учинио и у случају Дамира Липовца, комаданта логора Пољари, коме је изрекао седам година затвора због убиства два заробљеника због мучења и премлаћивања других логораша.

Конкретно, у оба случаја, Суд је имао довољно доказа да им изрекне строжије казне, јер се ради о кривичним дјелима ратног злочина против цивилног становништва, те тако није постигао сврху кажњавања.

Чланови Удружења заробљеника - логораша су оваквим поступком Суда јако огорчени, а нарочито због испољене бруталности и безобзирности злочинаца који су нечовјечно поступали према заробљеницима, те сматрају, да са аспекта прописане казне за конкретна дјела, казне морају бити строжије, ради остваривања сврхе кажњавања, како генералне тако и специјалне превенције.

Чланови Удружења заробљеника траже ванредну Скупштину Удружења на којој би се расправљало о досадашњој казненој политици Суда БиХ, као и доношењу одлуке о неодазивању Суду на свједочење.

Свака припрема од добијања позива па до суочавања са оптуженим злочинцем и знајући, према досадашњој пракси, да ће злочинац бити минимално кажњен, убија у њима сваку наду, те их и психички и физички додатно слама и враћа у вријеме боравка у логорима.

Искуство нам говори да у жалбеном поступку Тужилаштво није успјело да докаже Суду неке од звјерских поступака злочинаца, па смо скептични да ће и у случају монструозног мучитеља Незировић Алмаза.

"Сви до сада процесуирани су били стражари или комаданти логора, а ни један до сада који су наредили формирање логора за Србе и вршили именовање и постављење заповједника и стражара", наводи се у саопштењу.

Напомињу да су око саме организације одласка заробљена ради свједочења, тј. око превоза и дневница свједоцима, препуштени сами себи, а материјална и здравствена ситуација заробљеника је из дана у дан све лошија.

"Стиче се утисак да власт, као и политика, није у довољној мјери заинтересована да се до краја доведу ови кривични процеси", истичи дервентски логораши.

На истом састанку чланови Удружења заробљеника су једногласно осудили упућивање захтјева за преиспитивање пресуде Суду у Хагу против Републике Србије за геноцид, од стране једног члана Предсједништва БиХ, умјесто да је о томе одлучило комплетно Предсједништво БиХ.