latinica  ћирилица
27/02/2017 |  12:14 | Аутор: РТРС

ЕП: Одмах успоставити ЗСО

Европски парламент тражи да власти у Приштини "одмах установе Заједницу српских општина сагласно споразуму, потписаном уз посредовање Европске уније".

Такође, у приједлогу резолуције о Косову, коју треба да усвоји Спољнополитички одбор Европског парламента, наводи се да то треба урадити у складу с одлуком "Уставног суда Косова".

У приједлогу резолуције, коју потом, на пленарном засједању, треба коначно да усвоји и Европски парламент, наводи се да још није почела ни израда статута Заједнице српских општина, која је у документу означена као "асоцијација", како је називају власти у Приштини.

Извјештач Европског парламента за Косово, аустријска посланица "зелених" Улрике Луначек, израдила је извјештај који је послужио као основа за приједлог резолуције. У њему се поново позива пет чланица ЕУ које не признају независност Косова, да то учине, уз тврдњу да би то "допринијело нормализацији односа Београд-Приштина".

Такође се "хитно тражи од руководилаца српске заједнице на Косову да свој положај и улогу у потпуности уграде у косовске институције, да се одвоје од Београда и конструктивно раде, на добробит цеијлог становништва Косова".

Представници Српске листе која је раније учествовала у раду владе у Приштини, саопштили да се неће вратити у косовске институције све док не почне формирање Заједнице српских општина, на шта су се власти у Приштини обавезале потписивањем споразума о томе још августа 2015. године.

У документу о којем расправља Спољнополитички одбор Европског парламента, изражава се и "забринутост због и даље постојећих српских паралелних структура, и тражи се њихово уклањање".

Европосланици "позивају заинтересоване стране да нађу прихватљиво и задовољавајуће рјешење за положај Рударског комплекса Трепча".

Они изражавају задовољство због склапања споразума Косово-ЕУ о придруживању и наглашавају да је "забрињавајуће што је у парламенту Косова у потпуном застоју ратификовање разграничења с Црном Гором". Кажу да је либерализацију режима виза ЕУ за грађане Косова могуће очекивати тек када власти у Приштини испуне тај и остале услове.

Други кључни услов је, како је подвучено, да се "постигну опипљиви резултати у осуди лица на високом нивоу за корупцију и организовани криминал".

Европосланици "поново изражавају забринутост због спорости у борби против корупције и организованог криминала" и јер то "није подвргнуто правди нарочито на сејверу Косова".

Оснивање посебног суда у Хагу за ратне и злочине против човјечности почињене на Косову у приједлогу резолуције се означава као "пресудан корак за гарантовање правде и помирења".

Такође се поздравља то што је Косово добило статус посматрача у Савјету Европе и "позива се Србија да се не уплиће у улазак Косова у међународна и регионална тијела".

Извор: Бета