latinica  ћирилица
27/02/2017 |  11:23 | Аутор: РТРС

СДП тражи заштиту за Миланку Опачић због вријеђења на националној основи

Потпредсједник Хрватског сабора Миланка Опачић изложена је нападима десничарских портала у којима се алудира на њено национално поријекло, а она оптужује да носи "четничка обиљежја".
Миланка Опачић - Фото: Screenshot
Миланка ОпачићФото: Screenshot

Предсједник Социјалдемократске партије /СДП/ Давор Бернардић послао је писмо предсједнику Сабора Божи Петрову и министру унутрашњих послова Влахи Орепићу, тражећи да полиција одмах почне да штити Миланку Опачић.

Бернардић тражи да Државно тужилаштво покрене кривични поступак против портала "Дневно.хр" због, како је наведено, "вријеђања државног функционера".

Тај десничарски портал објавио је текст под насловом: "Миланка, објасни овај селфи! Хрватска политичарка обукла мајицу са четири `С`".

У тексту се тврди да је фотографија Миланке Опачић у црвеној мајици са симболима, које портал назова "четничким", аутентична и да "никако није ријеч о фотошопу" те да је, "по свему судећи, фотографија настала на једном од
`Серб-фестивала`".

Бернардић у захтјеву за заштиту наводи да је Миланка Опачић често била вријеђана у медијима и на друштвеним мрежама, а сада се од Државног тужилаштва тражи акција, јер у СДП-у сматрају да ту праксу учесталог вријеђања више није могуће спријечити другачије него заштитним мјерама.

У Хрватској већ дуже трају прозивке јавних личности због српског поријекла, учестали су инциденти са усташким обиљежјима и пријетње особама српске националности путем графита, митинга и новинских текстова.

Извор: СРНА