latinica  ћирилица
27/02/2017 |  10:15 | Аутор: РТРС

Сребреница: Завршен пројекат "Изградња повјерења кроз рурални развој"

Јапанска агенција за међународни развој завршила је десетогодишњи пројекат "Изградња повјерења кроз рурални развој" у Сребреници, а у посљедње четири године овим пројектом биле су обухваћене и општине Братунац и Рогатица.
Младен Грујичић - Фото: СРНА
Младен ГрујичићФото: СРНА

Делегације ове три општине у јануару су биле у петнаестодневној посјети Јапану и присуствовале едукацији за израду бизнис планова из области пољопривреде, те обишле велики број плантажа, фарми и фабрика прехрамбене индустрије.

Након посјете и сагледавања начина функционисања јапанске пољопривредне производње и прераде, представници ове три општине сачинили су акционе планове за развој пољопривреде уз јапанску подршку у наредном периоду који су достављени јапанској агенцији и очекује се одговор и подршка Владе Јапана за реализацију тих планова.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић је оптимиста и очекује да ће ЈИЦА наставити дјеловање и пружање помоћи овој општини, али вјероватно у неком другом облику и обиму у односу на досадашњу.

Грујичић каже да су општинске делегације искористиле стечена знања са семинара и стручне посјете јапанским компанијама и пољопривредницима при изради акционих планова на основу којих ће бити донесена одлука о подршци ЈИЦА тим пројектима.

Он је истакао изузетан значај помоћи и рада јапанских стручњака на сребреничком подручју, што је довело до развоја више грана пољопривреде и заустављања одсељавања становништва са села јер су створени услови да могу живјети од свог рада на својим имањима бавећи се пољопривредом, уз примјену стеченог знања од јапанских стручњака.

Грујичић је увјерен да ће доћи до наставка сарадње са јапанском агенцијом и да ће то допринијети даљем унапређењу пољопривреде и подстаћи прераду пољопривредних сировина до финалних производа спремних за пласман на тржиште.

Он је додао да то треба да донесе значајно бољи профит од продаје сировине као што су млијеко, малина, купина и друго воће и поврће које се све интензивније узгаја у овој општини и повећава се број узгајивача, посебно у пластеничкој производњи.

Извор: Срна