latinica  ћирилица
25/02/2017 |  11:39 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Приједор: Изложба радова са умјетничке колоније "Плива" (ВИДЕО)

У приједорској Галерији 96 синоћ је отворена изложба слика и скулптура са међународне умјетничке колоније "Плива". Представљени су радови петнаест умјетника из Србије, Словеније, Македоније и БиХ.
Приједор - изложба - Фото: РТРС
Приједор - изложбаФото: РТРС

Посјетиоци Галерије 96 од синоћ могу да виде 20 слика рађених уљем на платну, акрилом и комбинованим техникама, те пет скулптура.

Један од излагача је и академска умјетница Сара Николић из Мајданпека, која се представила скулптурама коња.

Николићева је рекла да је прошле године први пут учествовала на колонији "Плива" и да са ове колоније носи дивна искуства.

Ликовна колонија "Плива" основана је 2010. године с циљем унапређења културних садржаја у Републици Српској, стварањем међународне колекције умјетничких дјела, те креативног дружења умјетника из различитих земаља свијета.

"Сама колонија је, иако овдје излажемо само слике и скулптуре, мултимедијалног карактера, јер поред сликара, вајара и графичара, ми сваке године позивамо неког из других умјетничких области", истакао је Миливоје Унковић, селектор Међународне умјетничке колоније "Плива".

Директор Галерије 96, Тихомир Илијашевић, као један од главних циљева ове изложбе истакао је покушај да се "умјетнику врати достојанство".

Илијашевић је додао да колонија "Плива" поставља умјетничке стандарде, на које ће се у будућем времену, како каже, угледати и други организатори сличних манифестација.

Изложба са међународне умјетничке колоније "Плива" за Приједорчане ће бити отворена наредних мјесец дана.