latinica  ћирилица
25/02/2017 |  11:28 | Аутор: РТРС

Промоција књиге "Драксенић 1941-1945." у Бечу и Линцу

У оквиру обиљежавања Дана културе Републике Српске у Аустрији, у Бечу ће данас бити промовисана књига "Драксенић 1941-1945. године" Тање Тулековић.
Беч - Фото: Novosti.rs
БечФото: Novosti.rs

Организатори промоције, која ће бити одржана у цркви Светог Саве у Бечу с почетком у 19.00 часова, јесу Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Аустрије и Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина", а дјело говори о једном од најужаснијих усташких злочина над Србима у Другом свјетском рату, усташком покољу у цркви у Драксенићу 1942. године.

Сутра у 12.00 часова књига "Драксенић 1941-1945. године" биће промовисана и у Линцу, у црквеној сали Храма светог Василија Острошког Чудотворца.

Промоцију књиге и дискусије о теми "Геноцид над Србима у НДХ" у Линцу организује Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина" у сарадњи са Српском православном црквеном општином Линц, поводом обиљежавања 75 година од покоља у православној цркви у селу Драксенић.

Књига "Драксенић 1941-1945. године" већ је промовисана на Сајму књиге у Бањалуци, те Међународном сајму књиге у Београду, а уврштена је и у библиотечки фонд Меморијалног музеја холокауста у Вашингтону.

На православни Мали Божић, 14. јануара 1942. године догодио се стравичан злочин у селу Драксенић у општини Козарска Дубица. Народу је наређено да се окупи у цркви да би им усташки командант одржао говор, међутим, како је народ почео улазити у цркву, усташе су почеле да их убијају.

Том приликом на најмонструознији начин убијене су 204 особе. Покољ у цркви у селу Драксенић остао је забиљежен под називом "Крвава литургија".

Извор: СРНА