latinica  ћирилица
25/02/2017 |  09:10 ⇒ 09:17 | Аутор: РТРС

Рибари из Јадрана извукли грдосију дугу четири метра

Неколико километара јужно од острва Главата, на дубини од око 160 метара, у мрежу се ухватила риба каква се ријетко виђа.
Ража жутуља (Фото: Фејсбук/Ивица Тројановић) -
Ража жутуља (Фото: Фејсбук/Ивица Тројановић)

"Трофејна риба Dasyatis centroura из породице жутуља (Dasyatidae) достиже дужину до 4 метара. Обично је дуга од једног до три метра, ширине до 2.1 метара, а тежине до 200 килограма", објаснио је на Фејсбуку пељешки фотограф Ивица Тројановић.

Тријановић је навео да је ова трофејна риба дугачка 380 центиметара и широка 210.

"Највећи званично забиљжени примјерак (колико сам успио да пронађем) уловљен је 1953. године у Хварском каналу, и био је дуг 396 центиметара. Примјерци дужи од 2-3 метра су ријетки у Јадрану, и то углавном у средњем и јужном дијелу, а живи и у Медитерану (осим Црног мора), као и западном и источном Атлантику. Лови се најчешће коћом те рјеђе парангалом. Честа је једино на рибарницама у Мароку, док је на овим просторима средњи годишњи улов тек неколико тона. Храни се рибом, раковима и главоношцима, а у топлијим мјесецима коти до 4 младунаца. Нема посебну заштиту и као улов је ријетка. На репу има једну или двије харпунасто назубљене бодље, којих се треба чувати јер су отровне.

Маркова и Андријина жутуља је била дуга 380 центиметара и широка 210. Покушај вагања није успио јер се је вага носивости 200 килограма једноставно распала, а да риба није ни близу била у ваздуху па остаје процјена да се ради о тежини између 250-300 килограма. Сама утроба, желудац и јетра тежили су више од 30 килограма.

Главатска жутуља је ноћас једва укрцана у камион, а намијењена је италијанским трпезама. Захваљујемо се доктору Валтеру Кожулу, научнику дубровачког Института за море и приобаље, који је утврдио о каквој је риби ријеч", написао је Тројановић на свом Фејсбук профилу.

Извор: Индекс