latinica  ћирилица
25/02/2017 |  08:22 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Снијег успорио саобраћај у већини крајева

Због сњежних падавина које су захватиле већи дио Републике Српске отежано се саобраћа у вишим предјелима и преко планинских превоја, па се за теретна возила са приколицом и шлепере препоручује употреба ланаца на подручју романијске регије, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Зима, путеви - Фото: СРНА
Зима, путевиФото: СРНА

Снијег успорава саобраћај на путним правцима Теслић-Котор Варош преко Борја, Власеница-Хан Пијесак преко Хан Погледа, Мркоњић Град-Млиништа, Шипово-Стројице према Купресу, Кола-Стричићи-Чађавица и Карановац-Кнежево-Травник.

На подручју Федерације БиХ угаженог снијега на коловозу има на путним правцима Кључ-Босански Петровац-Бихаћ, Босански Петровац-Дрвар, Гламоч-Млиништа, Томиславград-Посушје и Турбе-Кнежево.

Из АМС напомињу да су сви путни правци проходни, а зимске службе посипају и чисте гдје је то неопходно, али снијег који интензивно пада отежава њихов рад.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони, док је на подручју Мркоњић Града видљивост смањена због магле и ниске облачности.

На свим путним правцима возачима се савјетује опрезна вожња прилагођена стању и условима на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

У току су радови на санацији коловоза на дионици магистралног пута Приједор-Шарговац, који ће трајати до половине марта. Саобраћај је на том дијелу регулисан привременом сигнализацијом.

На ауто-путевима Бањалука-Градишка и Прњавор-Добој саобраћај се одвија без застоја, по мокрим и клизавим коловозима.

Петља "Маховљани" затворена је за саобраћај због изградње вијадукта на ауто-путу Бањалука-Добој, а возачима се препоручује да користе петљу "Александровац".

Због изградње вијадукта на дионици магистралног пута Нова Топола-Клашнице на локалитету Маховљанске петље од 23.00 до 5.00 часова долазиће до обустава саобраћаја у максималном трајању до пола сата, највише четири пута током овог периода.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја који је регулисан привременом сигнализацијом.

Измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор због регулисања улаза и излаза на магистрални пут механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Прњавор. Измјене саобраћаја због изградње ауто-пута су и на регионалном путу Прњавор-Станари.

Због изласка механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој, измијењен је режим саобраћаја на регионалном путу Прњавор-Станари код Прњаворске петље. Измјене у одвијању саобраћаја планиране су до краја године.

Настављени су и радови на санацији клизишта на истом магистралном путу на подручју Мјесне заједнице Ада, због чега је измијењен режим саобраћаја у дужини од 150 метара.

На подручју дистрикта Брчко у току је изградња обилазнице због чега је измијењен саобраћај на магистралном путу Брчко-Лончари у насељу Горице. Предвиђено је да радови трају до 26. јуна.

Радови се изводе и на путним правцима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и Укрина-Вијака у Вијачанима.

Због бушења и минирања терена на дионици магистралног пута Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб долази до повремене обуставе саобраћаја у периоду од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

На магистралном путу Брод на Дрини-Шћепан Поље /граница БиХ и Црне Горе/ и даље је забрањен саобраћај за возила чија укупна маса прелази 16 тона, те на регионалном путу Братунац три-Дрињача за теретна возила укупне масе веће од три и по тоне и за аутобусе класе М3, осим за аутобусе "Дринатранс" из Зворника.

На планинским превојима 30 центиметара снијега

На планинским превојима Рогој, Пријеђел и Бакић пало је око 30 центиметара снијега, а машине "Србињепутева" све путне правце одржавају проходним, саобраћај се одвија успорено и без дужих застоја, речено је у овом предузећу.

На магистралном путу Фоча-Сарајево, преко превоја Рогој, гдје је пало и више од 30 центиметара снијега, ангажована су три камиона и двије машине и коловоз се непрестано чисти и посипа. Саобраћај се одвија отежано, а у неколико наврата долазило је до краћих застоја, које су правили заглављени шлепери.

До мањих застоја долазило је и на магистралном правцу Фоча-Шћепан Поље и регионалном путу Фоча-Челебићи, преко превоја Бакић, због изваљеног дрвећа, које је под тежином снијега падало на пут.

Забрана саобраћаја за теретњаке на прелазу Изачић

Због зимских услова у Хрватској на снази је забрана саобраћања за теретна возила са приколицом и шлепере на граничном прелазу Изачић, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

И даље трају радови на подручју Хрватске на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања због чега се током дана на овим прелазима саобраћа успорено.

Извор: СРНА