latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:48 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Човић: Ревизија је невјероватна политичка грешка

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да је предајом захтјева за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом у Хагу направљена невјеројатна политичка грешка, те да је то урађено једнострано у име само једног народа, а не у име БиХ.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

"На сједници Предсједништва БиХ рекао сам да правимо једну невјероватну политичку грешку. Ја мислим да то није требало урадити на овај начин. Ако се жељела поднијети ревизија, то се требало урадити на један системски начин. Овако је испало да је то урадила једна особа, једна странка или један народ, што је врло лоше. Ко може рећи да други или трећи народ неће нешто слично урадити и образлагати то са сличним аргументима", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Наводећи да није хтио претјерано да се мијеша у вези са тим, Човић је нагласио да се "не може отићи у име БиХ и разговарати и заузети став једног народа".

"Без обзира шта један народ мисли о страдањима у рата, о томе ће суд доносити ставове и њих морамо безрезервно подржавати, а у ходу мијењати шта ако можемо. Једнако то мислим и о Хашком трибуналу који фактички не постоји. То је мјесто око којег не би требало да буде сумње", навео је Човић.

Он је нагласио да јуче на сједници Предсједништва БиХ није желио да стане ни на једну страну и да направи оно што је направљено 4. октобра 2002. када је Предсједништво само два дана пред изборе донијело одлуку о именовању Сакиба Софтића за правног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу по тужби БиХ против Савезне Републике Југославије.

"Тада су допуном дневног реда покојни Јозо Крижановић и Бериз Беликић прегласали српског члана Предсједништва", подсјетио је Човић.

Он сматра да се формално-правно неће ништа десити према институцији гдје је ревизија предата, јер ће институције унутар БиХ имати комуникацију са судом.

Што се тиче политичке ситуације која је проузрокована покретањем ревизије, Човић је оцијенио да је криза крајње озбиљна и да је "неко стално његује".

"И до сада смо имали кризе, али нисмо имали овакве слике и реторику. Видјели сте први пут и став ПИК-а. Мијења се однос према проблему и иницијаторима одређене активности. Ми морамо хитно изаћи из ове ситуације иако то неће бити лако", оцијенио је Човић.

Он је додао да је Предсједништво БиХ за медије "пукло", али да је "то пуно другачије и пуно романтичније у стварности од онога што се представља медијима", те да је зато веома оптимистичан.

Човић је реко да ће у идућој седмици профункционисати и Савјет министара, те да би проблема могло да буде у Парламентарној скупштини БиХ, јер тамо не постоји класична парламентарна већина.

На питање вјерује ли да ће Савез за промјене напустити власт на нивоу БиХ, Човић каже да њему остаје да им вјерује или не вјерује. "Неће се нико лако одрећи позиције коју је тешко изборио", каже Човић.

Он је рекао да ће разговарати са предсједницима странака и најавио да ће сљедеће седмице бити организовани састанци страначких делегација како би се ситуација покушала стабилизовати.

Човић је подсјетио и да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини у сриједу у БиХ, те да ће он инсистирати да се европски пут БиХ не смије зауставити и да БиХ треба да добије кандидатски статус ове године.

Извор: СРНА