latinica  ћирилица
24/02/2017 |  13:18 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Радници пријете новим тужбама против Жељезница (ВИДЕО)

Жељезнице би се могле наћи на удару нових тужби радника, не буде ли обустављена примјена новог Правилника о организацији и систематизацији.
Жељезнице РС - Фото: РТРС
Жељезнице РСФото: РТРС

Нова систематизација, којом је предвиђен вишак од 326 радника, ступа на снагу у року од 8 дана. Тврдећи да није испоштован Закон о раду, Синдикат тражи обустављање примјене систематизације, док не буде донесен програм и обезбијеђен новац за збрињавање вишка запослених.

Најтраженији документ у Жељезницама Српске је нова систематизација. Сви би да знају каква је судбина њиховог радног мјеста. Званично, документ који је маркирао првих 326 радника као вишак, још није стигао до синдиката, али они већ знају да није у складу са Законом о раду.

"Ми идемо са дописом управи и надзорном одбору да се систематизација не примјењује док се у потпуности не испоштује закон о раду", каже предсједник Синдиката жељезничара Милиан Марковић.

Могуће је да се примјена одложи, али то је само губљење времена, поручује генерални директор. Прије два дана јасно је рекао да ће радницима који буду вишак бити исплаћене све обавезе.

"Обезбјеђивање новаца за отпремнине и за исплате заосталих и неисплаћених обавеза према радницима оставили смо простора да то буде до краја године", изјавио је генерални директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић.

Синдикати се позивају на Закон о раду. Кажу ако послодавац утврди да ће у року од 90 дана престати потреба за радом радника дужан је да донесе Програм збрињавања вишка и да обезбиједи новац за то. Све то ,кажу, управа је прескочила , а радници неће сједјети скрштених руку.

"Синдикати су се договорили да поднесу кривичне пријаве против одговорних у Жељезницама Српске који не поштују закон, а сваки радник који буде оштећен он може подносити тужбу у заштити својих права", истакао је предсједник Синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Забринути због систематизације, на колективни уговор синдикати више и не мисле. Кажу није потписан али сад кад су добили Правилник о раду, биће времена да усагласе и колективни. За примјену систематизације времена је све мање, па ће прије него ступи на снагу, у понедјељак код ресорног министра.