latinica  ћирилица
24/02/2017 |  13:06 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Пољопривредници послали захтјеве Влади Српске и Савјету министара

Удружења пољопривредних произвођача из Републике Српске упутила су данас писмо премијеру Српске Жељки Цвијановић у којем траже да буџет за пољопривреду буде повећан на 100 милиона КМ, изједначавање подстицаја са федералним подстицајима, као и давање свих сагласности за увођење плавог дизела на нивоу БиХ.
Штрајк пољопривредника - Фото: РТРС
Штрајк пољопривредникаФото: РТРС

Пољопривредници траже и транспарентност информације о обрачунатим и исплаћеним подстицајима по намјени, корисницима и износима за 2015. и 2016. годину, доношење новог правилника о подстицајима за ову годину са прецизним износима подстицаја без одреднице "до", те да се воде правилом да подстицаји буду донесени по литру, глави и хектару.

Међу захтјевима су и редовност исплате подстицаја по свим секторима тромјесечно-квартално, исплата заосталих подстицаја за 2016. годину у року од 30 дана и бољи рад инспекцијских служби у погледу поријекла и квалитета да би се смањила могућност за сиву економију.

Пољопривредници трже и давање пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на легално кориштење у што краћем року, као и бржи и ефикаснији рад правосудних институција у рјешавању спорова у вези са наплатом спорних потраживања.

"Уколико Влада Републике Српске није спремна и способна да ријеши наведене проблеме тражимо да поднесе неопозиву оставку и препусти мјесто онима који то хоће и знају ријешити", наводи се у захтјевима која су послали Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске и Удружење пољопривредних произвођача-мљекара.

Напомињу да су ове захтјеве саопштили и на јучерашњим мирним протестима пољопривредника у Градишки.

Савјет министара да поднесе оставку, ако не може да ријеши проблеме

Пољопривредници Републике Српске траже да Савјет министара БиХ, уколико није спреман и способан да обезбиједи опстанак пољопривредне производње у БиХ, поднесе неопозиву оставку и препусти мјеста онима који то хоће и знају ријешити.

Пољопривредници од институција БиХ траже увођење "плавог дизела" на нивоу БиХ до 25. марта, те заштиту домаће производње за пољопривредне производе који су угрожени или им пријети опасност да буду угрожени нелојалном конкуренцијом са увезеним производима.

Они траже и увођење нулте стопе ПДВ-а за репроматеријал који се користи у пољопривреди, укидање обавеза при увозу телади за тов, односно укидање квота за товни материјал, те рјешавање проблема у вези са извозом меса у ЕУ и боље контроле на царинским прелазима при увозу роба у БиХ.

"Пољопривредници захтијевају и оспособљавање вага на граничним прелазима и увођење обавезног вагања теретних возила при увозу роба, прецизније сврставање роба по царинској тарифи и укидање обавезне мјере цијепљења свиња против класичне куге свиња", наводи се у саопштењу Савеза удружења пољопривредних произвођача.

Они подсјећају да су на јучерашњим мирним протестима у Градишци тражили и превентивно цијепљење говеда против болести квргаве коже.

Извор: СРНА