latinica  ћирилица
24/02/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС

Пет грешака које правимо послије јела

Навика које имамо читав живот није се лако ријешити, али када оне утичу на наше здравље и уопштено на то да се осјећамо добро, требало би да се потрудимо.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Међу њима је и сљедећих 5 грешака које сви радимо послије јела, а не бисмо смјели:

1. Идемо на спавање

Уколико легнете да спавате након што сте се најели, натјераћете желудац да пребрзо вари храну што може изазвати осјећај нелагоде и проблеме са спавањем. Нисте једини (заправо сте у већини) ако вам се послије јела приспава, али покушајте да се одупрете сну и сачекајте бар два сата након јела. Најбоље што након оброка за себе можете урадити је да прошетате.

2. Палимо цигарету

Многим пушачима велики је ужитак да запале цигарету после јела, али то је велика грешка. Након што сте појели, телу треба времена да свари храну, а пушење му у томе сигурно неће помоћи. Наиме, никотин се веже за вишак кисеоника који јепотребан за пробаву због чега ће тело да апсорбује још више канцерогених материја него иначе.

3. Туширамо се

Када се туширамо, проток крви у тијелу се мијења јер крв жели брже да допре до површине коже како би организам лакше поднео промјену температуре. То значи да ће количина крви која помаже у варењу хране бити смањена, што процес пробаве може да успори или узрокује лошу пробаву.

4. Једемо воће за дезерт

Не говоре нутриционисти узалуд да је воће најбоље јести за доручак, односно на празан желудац. Осим што ће вас шећер из воћа напунити енергијом потребном за нови радни дан и обавезе, избећи ћете и лошу пробаву коју може изазвати конзумирање воћа за дезерт.

С обзиром на то да су за варење воћа потребни други ензими, воће је најбоље јести на празан желудац како би се максимално апсорбовало у организам. Једете ли воће одмах након оброка, оно неће моћи да се правилно свари јер ће се помијешати с другом храном коју сте појели прије.

5. Вежбамо

Требало би да сачекамо барем два сата послије јела да бисмо ишли да вјежбамо. Пустите храну да се слегне и тако ћете избјећи могући желучани рефлекс, штуцавицу, мучнину, па чак и повраћање.