latinica  ћирилица
24/02/2017 |  11:46 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

ХНС предложио три национална јавна сервиса и један на нивоу БиХ

Хрватски народни сабор и Клуб хрватских делегата у Дому народа парламента БиХ израдили су Приједлог трансформације Јавног РТВ система БиХ, намијењен хармонизацији и интеграцији јавног и медијског простора БиХ, а кроз који су понудили два модела трансформације да би Хрвати добили свој јавни РТВ сервис.
Мостар: Представници ХНС-а - Фото: СРНА
Мостар: Представници ХНС-аФото: СРНА

Шеф Одјељења за културу, спорт и медије ХНС-а Иван Вукоја истакао је да Хрвати, као конститутиван народ, имају уставно право да оснују властити јавни РТВ сервис на свом језику.

Он је навео да су, водећи се начелом конститутивности народа, понудили основни модел, према којем Јавни РТВ сервис одражава уставну структуру БиХ и да сваки од три народа има властити РТВ сервис, те један сервис на нивоу БиХ који ће се реферисати на потребе свих грађана.

Он је појаснио да би та четири сервиса требало да чине Јавни РТВ сервис, а унутар тог система сваки јавни РТВ сервис имао би могућност да сарађује са осталим.

"На примјер, сервис који би емитовао програм на хрватском језику, 60 одсто продукције би имао на хрватском језику, 10 одсто би преузимао од кровног БХРТ сервиса, 10 одсто од бошњачког и 10 одсто од српског, те 10 одсто куповао од спољне продукције. Тај модел би у највећој мјери одговарао уставној архитектури и нашем друштвено-политичком реалитету", рекао је Вукоја.

У том моделу ентитетске телевизије би изашле из јавног РТВ сервиса и добиле би статус ентитетских телевизија, те прешле на ентитетски буџет.

Из ХНС-а наводе да су, свјесни политичке и друштвене реалности, понудили и допунски модел који је варијација претходног, а који уз начело конститутивности уважава у чињеницу да се БиХ састоји од два ентитета.

Према његовим ријечима, допунски модел предвиђа да јавни РТВ сервис буде састављен од кровног сервиса на нивоу БиХ - БХРТ 1, Радио-телевизије Републике Српске и Радио-телевизије Федерације БиХ, која би се састојала од два сервиса - једног који би емитовао на бошњачком језику и други на хрватском језику.

"Сматрамо да овај модел може бити прихватљив свим странама и модел који може изразити и учинити присутним, видљивим и препознатљивим све јавности у БиХ. Морамо прихватити чињеницу да је БиХ високо идентитетски плурално друштво и да сваки од тих сегмената има и друштвене, националне и политичке специфичности и да би јавни сервис требало да буде простор унутар кога ће свака од тих јавности учинити себе видљивом", навео је Вукоја.

Он је нагласио да садашњи јавни сервис не задовољава потребе Хрвата и да није довољно да сервис емитује програм на хрватском језику, већ да народ има право и на оснивање свог сервиса који мора имати програмске садржаје који афирмативно конотирају и репродукују друштвени, национални и културни идентитет, те афирмишу права Хрвата.

Предсједник Клуба Хрвата у Дому народа парламента БиХ Љиља Зовко навела је да је предложени модел интегративан и да разбија све страхове.

"Ми имамо три врсте страхова у БиХ. Овај модел је рјешење, можда, и за неке будуће проблеме. Једног дана мора престати ситуација да се наше постојање посматра као дијељење", рекла је Зовко.

Она је изразила наду да неће бити препрека да се усвоји један од предложених модела, осим можда финансијских, који не би требало да буду препрека, јер понуђена рјешења буде сигурност да више никад неко не потеже национални интерес због права другог народа.

Илија Муса из Одјељења за културу, спорт и медије ХНС-а рекао је да ће предложени модели бити представљени на јавној расправи у понедјељак, 27. фебруара у 12.00 часова у Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву, те да ће о њима говорити члан Предсједништва БиХ Драган Човић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента Бих Борјана Кришто, посланик у Хрватском сабору Божо Љубић.

Муса је нагласио да су предложени модели намијењени хармонизацији и интеграцији јавног РТВ система и темељни на Уставу БиХ, а да је постојећи закон нелегитиман и неуставан.

Из ХНС-а позвали су све заинтересоване да дођу на јавну расправу и навели да ће након додатних приједлога своје моделе преточити у коначан нацрт закона о јавном РТВ сервису.

Извор: СРНА