latinica  ћирилица
23/02/2017 |  19:04 ⇒ 24/02/2017 | 11:50 | Аутор: РТРС

Раскол у Предсједништву БиХ; Прекинута ванредна сједница (ВИДЕО)

Бивши агент пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је апликацију за ревизију пресуде у тужби БиХ против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

И док је Софтић апликацију у име дијела једног народа предавао, политичка криза у Сарајеву достигла је врхунац. Изетбеговић је прекинуо ванредну сједницу Предсједништва БиХ, сазвану на захтјев предсједавајућег Младена Иванића.

Послије Изетбеговића, сједницу је напустио и Драган Човић који се раније изјаснио да је против ревизије, а данас да не жели да доприноси разједињавању институције Предсједништва.

Пропао је тако посљедњи покушај да се функционисање БиХ врати у институције система, са жаљењем је констатовао Иванић, и оцијенио да БиХ улази у озбиљну кризу. Расплет, за сада нико не назире.

У друштву бившег Клинтоновог дипломате Дејвида Шефера и холандског правника Фон Ван Ден Бзена, бивши агент Софтић, предао је једнонационални захтјев.

Запримио је регистрар Суда у Хагу, који ће према хашкој јуриспруденцији, прије него што од Србије затражи да се о захтјеву изјасни, морати да, код бх. институција, а не појединаца, провјери рокове и чињенице. Једна од њих од данас је јаснија.

Одлука о подношењу захтјева за ревизију није донесена у институцијама БиХ. Први и једини покушај је пропао. Ванредна сједница Предсједништва БиХ прекинута је прије изјашњавања. 

- Таман и да господин Софтић има легитимитет, а видјећете да нема, не може један човјек одлучивати. Овим смо ушли у врло озбиљну кризу и врхунац ванинституционалног дјеловања - навео је Иванић.

Бакир Изетбеговић немушто је објашњавао како је сједницу напустио, не да би блокирао доношење одлуке о ревизији, већ због тога што дневни ред није припремљен у складу с правилником. 

Међутим, стјеран у ћошак доласком Драгана Човића на сједницу, Изетбеговић није имао куд! Јер, не појави ли се на сједници, постојала је бојазан да га два члана прегласају и институционално спријече ванинституционално подношење захтјева. Остане ли током изјашњавања - бојазан иста.

И данас је као мантру понављао причу о легалитету Сакиба Софтића и двогласној одлуци трочланог Предсједништва из 2002. године. Није био сигуран ни да ли је таква одлука објављена у Службеним новинама. А ми смо провјерили – и није! Бар не у години у којој је донесена!

Понављао је Изетбеговић и дугогодишњу мантру о злочину, агресији...и жртвама, због којих, каже, све ово и чини. А не зарад спасавања озбиљно уздрмане властите позиције унутар партије и међу бошњачким национом. 

А шта ће жртвама рећи, ако захтјев већ на првом хашком кораку доживи фијаско, питање је све чешће и у самом Сарајеву. Изетбеговић одговор не нуди! Ни излаз из највеће постдејтонске кризе коју је ономад најавио.

Иванић сматра да је велико питање шта ће услиједити и када ће Предсједништво поново сјести и о чему ће разговарати.

Српски члан Предсједништва ће поново писати Суду у Хагу. У писму најављује само чињенице - да је Предсједништво БиХ о ревизији пресуде засједало, али да одлуку није донијело. А то је још једна потврда ванинституционалног и једнонационалног захтјева за ревизију.