latinica  ћирилица
23/02/2017 |  18:58 | Аутор: РТРС

Новаковић: Савјет министара мањински, а нема ни парламентарне већине

Потпредсјендик НДП-а Момчило Новаковић рекао је Срни да ће, након што је предата апликација за ревизију пресуде против Србије, Савјет министара БиХ функционисати као мањински и да нема парламентарне сигурности да ће пројекти које предложи парламенту имати већину.
Момчило Новаковић - Фото: СРНА
Момчило НоваковићФото: СРНА

"Не постоји више ниједан разлог да странке из Савеза за промјене имају парламентарну већину са СДА и то је оно што сада значајно компликује укупну ситуацију у БиХ, а прије свега њен европски пут", истакао је Новаковић.

Он је додао да је напуштање сједнице Предсједништва БиХ од бошњачког члана Бакира Изетбеговића очекивано, као и предаја апликације, иако је постојала нада да до тога неће доћи.

Новаковић је најавио да би у првој половини сљедеће седмице могла бити предата кривична пријава против Сакиба Софтића због лажног представљања као агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу.

"Данас сам сазнао, и тренутно се провјерава, да ни раније именовање Софтића није објављено у `Службеном гласнику БиХ`, па је врло лако могуће да ни раније није имао легитимет за заступање тужбе пред судом у Хагу", рекао је Новаковић.

Он је додао да ће кривичну пријаву поднијети Савез за промјене, те да правни тим ради на њеном припремању.

"Тим стручњака је убијеђен да постоји неколико озбиљних закона који су прекршени и да једноставно Софтић нема легитимитет", закључио је Новаковић.

Бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је данас апликацију за ревизију пресуде против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Извор: СРНА