latinica  ћирилица
23/02/2017 |  18:26 | Аутор: РТРС

Кубуровић: Суд треба да одвоји правду од политичке пропаганде

Министар правде Србије Нела Кубуровић нада се да ће у новом поступку Међународни суд правде /МСП/ у Хагу знати да одвоји право и правду од политичке пропаганде, те додаје да подношење захтјева за ревизију тужбе против Србије вољом једног човјека, а не институције БиХ, покреће питање легитимности тог захтјева.
Нела Кубуровић  (Фото:Vesti.rs) -
Нела Кубуровић (Фото:Vesti.rs)

"Верујем да ће Међународни суд правде, када буде разматрао тај захтјев, озбиљно размотрити и то да ли је надлежни орган БиХ поднио захтјев за ревизију, као и да ли Сакиб Софтић може да заступа БиХ", рекла је Кубуровићева за Тањуг.

Она је констатовала да овакви потези враћају односе Срба и Бошњака двије деценије уназад и нарушавају стабилне односе, који су тешко и мукотрпно успостављени чињењем компромиса са обе стране.

Кубуревићева је указала да је Предсједништво БиХ у складу са Уставом БиХ једино овлашћено да представља БиХ пред међународним институцијама, па је тако искључиво надлежно и да донесе одлуку о ревизији, која је у овом случају изостала.

"Србија ће, као и до сада, наставити да води политику помирења и добросуседских односа, али неће седети скрштених руку и немо гледати на оне који покушавају да наруше углед Србије, не само у региону, већ и у целом свету. Србија није и неће бити дежурни кривац за све покушаје дестабилизације односа на Балкану и неће дозволити никоме да је етикетира без икаквог валидног доказа", поручила је Кубуревићева.

Сакиб Софтић данас је предао захтјев МСП за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид.

Извор: СРНА