latinica  ћирилица
23/02/2017 |  13:49 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Ђокић: Неће бити приватизације Електропривреде РС (ВИДЕО)

Електропривреда Републике Српске неће бити продата Електропривреди Србије, нити ће бити приватизована, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

То потврђује и прецизан закључак Народне скупштине, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Коментаришући писање београдских медија да би Електропривреда Србије могла да купи неке од електродистрибуција у Српској, истакао је да је немогуће продати дистрибутивни дио предузећа Електропривреде.

- Може се говорити о томе да Република Српска има потенцијале за сарадњу са Србијом, посебно у граничном подручју, гдје је могуће градити нове енергетске објекте. Слажем се са тим да је подручје доње и средње Дрине врло занимљиво за заједничку активност Републике Српске и Србије, па и за БиХ у цјелини, с обзиром да, када је ријеч о прекограничним или граничним пројектима, учествују и институције БиХ, посебно код давање концесије - рекао је министар Ђокић.

Он је додао да је немогуће продати дистрибутивни дио предузећа "Електропривреде", те да се може говорити о томе да Република Српска има потенцијале за сарадњу са Србијом, посебно у граничном подручју, гдје је могуће градити нове енергетске објекте.

Истакао је да је у неколика наврата поновљено да постоје интереси да се сарађује са Србијом у сектору енергетике, те да би за Србију била интересантна градња нових објеката који могу бити на Дрини, Врбасу и Босни.

- Истовремено, имамо и термоелектране у којима можемо развијати облике сарадње. Можемо пуно радити у јачању капацитета у преносу електричне енергије - рекао је он.

Ђокић је истакао да је врло важно да Република Српска буде представљена на Сајму туризма у Београду, јер је то прилика да се представе потенцијали у области туризма, те да се привуче што већи број гостију.

Он је додао да је значајно да сви гости Републике Српске доживе њене просторе, у којима се налази мноштво других могућности, које туристички потенцијали могу да покрену и да се са њима повежу.

- Важно је да сазнају и нешто о привреди Републике Српске, о њеним предностима у том смислу и управо због тога, пошто је туризам једна од значајних привредних грана у систему сваке државе, мислим да у овом подручју имамо простора да учинимо много више него што смо до сада учинили - наглашава Ђокић.

Он је истакао да је његов интерес да се подржи туристичка активност Републике Српске, јер је то прилика да се виде и други сегменти, као што је индустрија, као и да се на тај начин развије шири облик сарадње.

РТРС/СРНА