latinica  ћирилица
23/02/2017 |  11:11 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

Бугарски генерал: Руси наоружавају Србе, а нама НАТО ништа

Некадашњи шеф бугарске обавjештајне службе, генерал Кирчо Киров рекао је да Србија постаје регионални војни фактор.

Он каже да док Бугарска, као чланица НАТО, има проблем са наоружавањем, Србија од Русије добија бесплатно модерно наоружање.

Киров је за бугарски Радио Фокус оцijенио да се тензије између НАТО и Русије развијају опасно близу Бугарске и да ће несумњиво утицати на ситуацију у региону. Према његовим рijечима, Русија операције НАТО у Црном мору сматра агресивним и узвратиће.

"Очигледно је да је ово игра нерава, која ће бити настављена и у будућности. Можемо само да се надамо да су живци на обjе стране довољно јаки и издржљиви, и да неће бити даљег развоја и провокација, који би изазвали војни сукоб", рекао је Киров.

Он је додао да због ове опасне ситуације у својој непосредној близини, Бугарска мора пажљиво да прати развој догађаја и да посебну пажњу посвети војсци.

Киров је рекао да је очигледно да се Русија ослања на Србију и да је тако одувijек било, додајући да је испало да је Србија окружена земљама чланицама НАТО, али да прима војну помоћ од Русије.

"Бугарска, као чланица НАТО, има проблема са поновним наоружавањем, а Србија прима модену борбену опрему бесплатно, као и модерне авионе и пројектиле. Србија постаје регионални фактор у војном смислу", рекао је Киров.

Бивши шеф обавjештајаца Бугарске је изјавио да сматра да ће проблем Србије са Косовом и Метохијом трајати још дуго и истакао да би Бугарска требало да буде нервозна због ових процеса који се дешавају у њеној близини.

Извор: Б92