latinica  ћирилица
23/02/2017 |  11:04 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Срби нису воштане фигуре

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић свјесно радикализује стање у БиХ и све ставља на коцку, иако за своје планове нема подршку ни Вашингтона ни Анкаре, оцијенио је стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Он је истакао да то не значи да Изетбеговић нема подршку од оних на Западу који су мишљења да би усијана политичка атмосфера у БиХ погодовала "изливању" вехабија из својих енклава и оружаним нападима на Српску, у чему би, свакако, предњачили повратници са сиријског ратишта.

Ћеранић је навео да би то било у интересу, првенствено, оних који у Србима виде "мале Русе", а слиједе логику "нема Срба нема Руса".

"Бакирови инспиратори губе из вида да Срби нису воштане фигуре и да ће одговор Министарства унутрашњих послова  Републике Српске бити енергичан", навео је Ћеранић у тексту за "Фонд стратешке културе".

Он истиче да је од доласка на функцију, министар полиције Српске Драган Лукач непрекидно радио на кадровском, организацијском и материјалном јачању МУП-а, формирана је Управу за борбу против тероризма, Центар за обуку у којем ће бити стационирана Специјална антитерористичка јединица, али и друге јединице за подршку.

"Умјесто оружја наслијеђеног из ратног периода, полиција данас има модерно наоружање, бразилске пушке 'таурус' и пиштоље 'глок', а специјализоване јединице и низ другог оружја. Усавршавања на која припадници полиције Српске одлазе у Русију и Израел свакако да су допринијела да се Специјална антитерористичка јединица МУП-а Српске сматра респектабилном снагом у региону", истакао је Ћеранић.

Он је додао да ће МУП Српске пружити жесток одговор свима који се усуде да угрозе безбједност грађана и институција.

"Стога, они који би се дрзнули да запале варницу у виду терористичког напада у Српској не могу се надати добру, без обзира о коме се радило - повратницима са сиријског ратишта који желе да испуне завјет дат Ел Багдадију, калифу такозване 'Исламске државе', о наставку борбе против 'невјерника' у Европи, о њиховој сабраћи из вехабијских енклава или било коме", истакао је Ћеранић.

Извор: СРНА