latinica  ћирилица
23/02/2017 |  09:13 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Завршени протести пољопривредника (ФОТО/ВИДЕО)

У Чатрњи код Градишке завршени су мирни протести пољопривредника из Српске. На протесту се окупило неколико десетина пољопривредника.
Штрајк пољопривредника - Фото: РТРС
Штрајк пољопривредникаФото: РТРС

Пољопривредници захтијевају да им се исплати укупан дуг за подстицаје из прошле године, да се Правилник о подстицајима усклади са онима које имају пољопривредници у Федерацији. Од Савјета министара БиХ траже увођење плавог дизела и заштиту домаће производње.

Из Министарства пољопривреде одговарају - пољопривредници ће добити средства, а исплата би требало да буде већ наредног мјесеца по основу средстава од клириншког дуга Русије.

Машинама и тракторима пољопривредници из цијеле Српске дошли су у Градишку да искажу своје незадовољство. Међу њима је и Рајко Шврака који обрађује 300 дунума земље. Прољећна сјетва ће бити угрожена уколико не добије подстицаје. Каже да му Министарство пољопривреде дугује осам премија. 

Од Владе траже повећање аграрног буџета са 60 на 100 милиона КМ, јер без тих средстава, кажу, неће моћи почети прољећну сјетву. Влади Републике Српске и Савјету министара БиХ до сутра ће упутити конкретне захтјеве.

Стојан Маринковић каже да су пољопривреници спремни на договор, али да "с друге нису наишли ни на један компромисан договор, него само нијекање или чак празна обећања".

Нико Дубајић, мљекар из Семберије, рекао је да су дошли да мирним протестом искажу незадовољство, те да ће ако буде било потребно доћи из свих општина и просути млијеко по путу да би показали да су незадовољни.

Пољопривредници од Савјета министара БиХ траже увођење плавог дизела и заштиту домаће производње.

Из Министарства пољопривреде одговарају: Одлучни смо да исплатимо дуг из прошле године у што краћем року. 

Алексанадар Мацановић каже да не могу говорити о неким ултимативним захтјевима и роковима.

- Можемо се понашати онако како средства буду пристизала, дуг по основу постицаја 2016. године ће бити исплаћен. Влада неће остати дужна. Ми гарантујемо исплату и пољопривредници су приоритет у исплати - наводи Мацановић.