latinica  ћирилица
23/02/2017 |  08:53 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Запрепашћујући губитак због само једне одлуке

Њемачки енергетски провајдер РWЕ објавио је запрепашћујући губитак од 5,7 милијарди евра за 2016. годину.

Огроман губитак узрокован је отписом вриједности имовине његових погона и једнократним трошковима који се односе на одлуку државе да напусти нуклеарну енергију, извјештава агенција АФП.

"Тешко тржишно окружење довело је до неминовних умањења вриједности. Поред тога, фонд за нуклеарну енергију наметнуо нам је значајан једнократни расход", навео је генерални директор Ролф Мартин Шмиц у ванредном саопштењу.

Из RWE-а су објаснили да су били принуђни да отпишу 4,3 милијарди евра прошле године углавном код својих непрофитабилних електрана на угаљ и гас у Њемачкој, али су такође смањили и вриједност имовине погона у Великој Британији, Холандији и Турској.

Као и већина великих европских енергетских компанија, RWE се бори са ниским велепродајним ценама струје и конкуренцијом у лику високо субвенционисаних ривала фокусираних на обновљиве изворе енергије.

Пословање групације поткопало је, како кажу, и "додатно ванредно оптерећење" у форми новог њемачког закона који приморава енергетске компаније да помогну у измиривању трошкова изласка земље из нуклеарне енергије.

Њемачка влада, под канцеларком Ангелом Меркел, одлучила је да напусти нуклеарну енергију до 2022. у свјетлу катастрофе јапанске нуклеарке Фукушима 2011.

У том смислу, компаније Ватенфал, EON,RWE и EnBW морају да уплате 23,5 милијарди евра у државни фонд за дугорочно складиштење нуклеарног отпада.

РWЕ је навела да ће у тај фонд уплатити око 6,8 милијарди евра, од чега је 1,8 милијарди евра већ издвојила што се одразило на пословни резултат у 2016.

Због лошег пословног резултата, из компаније су поручили да неће платити дивиденде за 2016. годину власницима обичних акција, што је друга година заредом. Ационари који посједују преференцијалне акције добиће 0,13 евра по акцији.

У настојању да се прилагоди промијењеном окружењу, РWЕ је најавио гашење више хиљада радних мјеста у Европи.

Акције компаније пале су у преподневном трговању на Франкфуртској берзи за 0,3 одсто, на 13,46 евра, подбацивши у односу на DAX индекс водећих немачких компанија који је ојачао за 0,1 проценат.

Група ће представити своје прошлогодишње резултате пословања 14. марта.

Извор: Б92