latinica  ћирилица
23/02/2017 |  08:11 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Сенат очекује сједницу о заузимању става о ревизији пресуде

Чланови Сената Републике Српске очекују да предсједник Српске Милорад Додик сазове сједницу овог савјетодавног тијела ради заузимања јасног става поводом ревизије процеса тужбе против Србије.
Сједница Сената Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Сената Републике СрпскеФото: СРНА

Да сенатори новог сазива, који је именован почетком јануара, не сједе скрштених руку, доказ су бројне иницијативе, за "Вечерње новости" потврђује и сенатор др Милан Благојевић. Он каже да је Сенату и председнику Републике Српске упутио већ двије иницијативе.

- Прва је да у Кривични закон Републике Српске уђе кривично дјело напад на егзистенцију Републике Српске, односно да члан закона гласи "ко правним актом или на било који други начин покуша да укине Републику Српску, казниће се затвором од двеиј до 12 година". Друго кривично дјело за које би била запрећена иста казна, односило би се на сваког ко правним актом или на било који други начин покуша да укине или да промијени назив Републике Српске - појашњава др Благојевић.

Према његовим ријечима, друга иницијатива је везана за заштиту уставних надлежности Републике Српске од неовлашћеног преношења на ниво БиХ.

- Предложио сам и да се пропише кривично дјело "неовлашћено преношење уставних надлежности Републике Српске". То дјело чини свако ко без овлашћења или противно овлашћењу НСРС пренесе или омогући да се пренесе нека уставна надлежност Републике Српске на било који други ниво власти у БиХ или изван БиХ. Казна затвора треба да буде од двије до 12 година - објаснио је Благојевић.

Благојевић објашњава да сенатори подносе иницијативе Сенату и председнику Републике Српске.

- Кад се сенатор обрати иницијативом, председник Републике Српске требало би да сазове сејдницу Сената на којој се остали сенатори упознају са иницијативом и послије расправе заузимају став. Потом се, ако буде прихваћена, са иницијативом може ићи према Народној скупштини - каже Благојевић.

Благојевић истиче да је право вријеме за сједницу Сената, јер је није било откад су именовани почетком јануара.

Сенатор Бошко Томић каже да очекује сједницу Сената јер су "Републику Српску напали појединци из реда политичара из бошњачког народа и мора се реаговати".

- Сенат мора да се одреди по том питању. Савјетодавним ставовима Сенат мора охрабрити руководство Републике Српске да иду у рјешавање проблема. Морамо стати у одбрану Српске, Србије и српског народа - истиче Томић.

Томић каже да су појединци из реда бошњачких политичара због пропалог политичког рејтинга у ревизији процеса БиХ према Србији видјели могућност да се врате на политичку сцену.

- Бошњачки политичари морају знати да проблеме на нивоу БиХ морамо рјешавати заједно и разговором, а не наметањем једностраних рјешења - поручио је Томић.

Извор: Вечерње новости