latinica  ћирилица
23/02/2017 |  07:35 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

ПИК забринут због тренутног стања у БиХ (ВИДЕО)

Једнострани потез Бакира Изетбеговића окупио је и Савјет за провођење мира. У заједничкој изјави, између осталог, изражена је забринутост због озбиљне политичке ситуације коју је изазвао захтјев за ревизијом, те позвали политичке лидере да се уздрже од једностаних потеза и врате компромису и поштовању устава. Једино Турска није подржала овај дио изјаве.
Сарајево - ПИК састанак (архива) - Фото: СРНА
Сарајево - ПИК састанак (архива)Фото: СРНА

Ванредна сједница ПИК-а коју је сазвао амбасадор Руске Федерације Петар Иванцов и усаглашавање заједничке изјаве трајало је скоро три часа. Наравно да је свако од нас желио ту изјаву видјети мало другачијом, али смо одлучили да је заједничка изјава важнија него фиксација неких националних ставова, истакао је Иванцов, једини амбасадор који се обратио новинарским екипама окупљеним испред зграде ОХР-а.

- У тексту ове изјаве постоји наша забринутост тренутним стањем у БиХ и негативним околностима које би могле утицати на дјеловање заједничких институција власти и ми смо позвали на уздржавање од једностраних одлука - изјавио је Иванцов.

И управо у овом дијелу. у којем се говори да политички лидери треба да се суздрже од једностраних потеза и врате се принципима компромиса, дијалога и консензуса при доношењу одлука, као и поштовању бх. устава, институција и владавини права, суздржао се амбасадор Турске.

- Наравно да то није тајна, амбасадор Турске се суздржао од једног праграфа у тој изјави. То је параграф у којем се говори о забринутости због тренутног стања у БиХ и избјегавању доношења једностраних одлука- реакао је руски амбасадор.

И док су у Сарајеву амбасадори "пеглали" заједничку изјаву, шеф Европске уније није у Требињу желио да коментарише да ли је једнострани Изетбеговићев потез нарушавање Дејтонског споразума.

- Ја заиста не бих коментарисао то питање. Ево, рећи ћу само да мој колега, амбасадор Холандије и ја који долазимо из земаља чланица ПИК-а, одлучили смо да је можда важније да будемо данас овдје у Требињу - рекао је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Амбасадори Савјета за провођење мира поново су истакли потребу да се уложе даљи напори у правцу помирења и добрих односа у земљи и регији. Међутим, с обзиром на то да се кренуло супротним правцем, захваљујући једностраним Изетбеговићевим поступцима, неизвјесно је гдје ће БиХ и стићи.