latinica  ћирилица
22/02/2017 |  20:46 | Аутор: РТРС

Брчко: Усвојен Нацрт закона о младима

Чланови брчанске Владе усвојили су данас Нацрт закона о младима дистрикта Брчко којим се прописују права и обавезе младих, омладинско организовање, брига за младе, институционално учешће младих у доношењу одлука и друга питања од интереса за живот, положај и дјеловање младих у дистрикту Брчко.
Влада Брчко дистрикта - Фото: РТРС
Влада Брчко дистриктаФото: РТРС

 Шеф Одјељења за стручне и административне послове дистрикта Срђан Блажић рекао је да је овим законским актом предвиђено формирање регистра омладинских организација који ће водити Владино одјељење на чијем је челу.

"Сви подаци о омладинским организацијама биће на једном мјесту. У плану је и израда стратегије за младе. Рјешавањем проблема младих, као што су незапосленост и стамбена питања, бавиће се Одјељење за стручне и административне послове и Савјет младих", навео је Блажић,

Нацрт закона о младима дистрикта Брчко биће упућен у скупштинску процедуру.

На данашњој сједници Владе одобрене су и смјернице за израду Нацрта закона о социјалном становању како би ова област била регулисана на јединствен начин.

Шеф Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања Јелена Никић Дамјановић рекла је да су до сада питања социјалног становања регулисана одлукама Владе за сваки пројекат појединачно.

"Сматрамо да ову област треба ставити у законски оквир. Предложеним смјерницама био би регулисан начин коришћења и додјеле стамбених јединица, као и друга питања од значаја за социјално становање попут начина уговарања и додјеле средстава", рекла је Дамјановићева.

Чланови Владе усвојили су данас и приједлог одлуке о давању сагласности на текст Акционог плана спровођења Стратегије интегрисаног управљања границом у БиХ за 2017. годину.

Извор: СРНА