latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:28 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Откривен нови систем са седам планета сличних Земљи (ВИДЕО)

Астрономи су открили нови соларни систем удаљен око 40 свјетлосних година од Земље. Назван "Трапист 1", у њему постоји чак седам планета сличних Земљи, које круже око патуљасте звијезде.
Распоред планета у систему „Трапист 1“ и њихова величина у поређењу са Земљом (Фото: NASA) -
Распоред планета у систему „Трапист 1“ и њихова величина у поређењу са Земљом (Фото: NASA)

Лансирањем телескопа "Џејмс Веб" 2018. године, научници се надају још бољем и прецизнијем проучавању поменутог система. Он ће бити у стању да открије хемијске трагове воде, метана и кисеоника потенцијалних планетарних атмосфера.

"Под повољним атмосферским условима, све откривене планете могле би да на површини садрже воду, што је кључни фактор за развој живота", објаснио је сарадник администратор у Научном директорату Насе у Вашингтону Томас Зурбухен.

"Никада до сада није откривен соларни систем са толиким бројем планета величине Земље и највјероватније стјеновитих", истиче професорка планетарне физике на МИТ Сара Сигер.

Шест планета ближих патуљастој звијезди леже у зони где би температуре могле да се крећу од 0 до 100 степени Целзијуса. Од ових шест планета, научници сматрају да би три могле да имају воду.

Мишел Гилон и његов тим са Универзитета у Лижу, помоћу телескопа "Шпицер" открили су седам "земљоликих" планета око патуљасте звезде у систему "Трапист 1", удаљеном "само" 40 свјетлосних година.

Егзопланете, односно екстрасоларне планете су небеска тијела слична нашој планети која круже око других звијезда. Научници посебно обраћају пажњу на оне егзопланете на сличним раздаљинама колико је Земља удаљена од Сунца.

Извор: РТС