latinica  ћирилица
22/02/2017 |  18:13 | Аутор: РТРС

Тужилаштво затражило опозив ослобађајуће пресуде и осуду Шешеља

Тужилаштво Хашког трибунала поново је затражило од Жалбеног вијећа тог суда да преиначи ослобађајућу пресуду лидеру Српске радикалне странке /СРС/ Војиславу Шешељу и осуди га за злочине за које је оптужен јер сматра да би у супротном био угрожен интегритет Трибунала.
Хаг - судница - Фото: ФОНЕТ
Хаг - судницаФото: ФОНЕТ

"Због разлога који су наведени у жалбеном поднеску Тужилаштва, Жалбено вијеће требало би да усвоји жалбу и преиначи нетачну ослобађајућу пресуду", навело је Хашко тужилаштво и додало да би потврђивање "погрешне ослобађајуће пресуде у овом случају била увреда за жртве злочина".

У својој раније саопштеној жалби, тужилаштво је указало на пропусте које је, по његовом ставу, учинила већина чланова судског вијећа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду и предложило Жалбеном вијећу да је и осуди, преносе београдски медији.

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном вијећу предложило да наложи понављање суђења.

Лидер СРС-а је раније у свом одговору на жалбу предложио Жалбеном вијећу да потврди првостепену пресуду којом је 31. марта прошле године ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба, као и за протјеривање Хрвата из Војводине.

У Шешељевом одговору на жалбу, који је написан на 115 страна, поручено је да би свако даље "поступање у случају Шешељ представљало силовање правде".

Шешељ се током поступка пред Трубуналом бранио сам, без адвоката или "пријатеља суда".

Судско вијеће Хашког трибунала, предвођено судијом Жан Клодом Антоанетијем, изрекло је 31. марта ослобађућу пресуду лидеру Српске радикалне странке по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протјеривање Хрвата из Војводине.

Већина чланова вијећа, уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључило је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Тужилаштво је прије изрицања пресуде за њега тражило казну од 28 година.

Извор: Срна