latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:51 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Пољопривредници у Лијевче пољу почели нову производњу (ВИДЕО)

Послије краћег зимског одмора пољопривредници у Лијевче пољу почели су нову производњу. Повртари саде лук док се ратари интензивно припремају за сјетву кукуруза.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

У нову производњу пољопривредници улазе с бројним дилемама, због нове законске регулативе, као и појаве биљних болести.

Након зимске паузе пољопривредници у Лијевче пољу почели су да саде лук. Ове године требало би бити засијано око 250 хектара. Пред главне повртарске радове, садњу парадајза и паприке, произвођачи садног материјала забринути одредбама Закона о садном материјалу.

"Могу само 2-3 произвођача да се повинују овом закону тако да ми тражимо повлачење овог закона", каже Саво Бајић, пољопривредни произвођач из Машића.

О пролонгирању примјене Закона који предвиђа пререгистрацију газдинстава и ангажовање агронома, чиме се значајно поскупљује производња, са ресорним министарством и надлежним инспекцијским органима разговарали су и представници Удружења повртара.

"Да изнађемо могућност да то ове године реализујемо и продамо, а да за сљедећу годину морамо ићи спремнији и морамо нешто мијењати на том пољу", изјавио је Бране Мастало, предсједник Удружења повртлара Републике Српске.

Пред сјетву кукуруза, Ђуро Цвијић из Кладара код Српца у дилеми како примјеном нових хибрида постићи што боље приносе. Биљне болести- кукурузну златицу и пламенац, који значајно умањује приносе, намјерава ријештити увођењем соје, као треће културе у плодоред. 

"Идућих година бих ишао на неких 10-так хектара соје ,послије које би ишао на пшеницу ,а онда бих трећу годину на ред дошао кукуруз", рекао је Ђуро Цвијић, пољопривредни произвођач из Кладара.

Увођење у плодоред соје, поред досада устаљених кукуруза и пшенице, подржавају и стручњаци. Осим превенције болести кукуруза кажу могуће је постићи и значајне уштеде.

"Друга је добит што соја оставља фиксираног азота из ваздуха 80-100 килограма, значи као да вам је неко дао 300 килограма кана бесплатно", напомиње Ново Пржуљ с Пољопривредног факултета из Бањалуке.

Овог прољећа у Лијевче пољу кукурузом би требало бити засијано око 28.000 хектара.