latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Правоснажно одбијена молба за изручење Немање Ристића Црној Гори

Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио молбу за изручење српског држављанина Немање Ристића Црној Гори, која га тражи због сумње да је учествовао у планирању терористичких аката 16. октобра, саопштено је данас из тог суда.
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs) -
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs)

Апелациони суд потврдио је рјешење Специјалног суда у Београду којим је као неоснована одбијена молба Министарства правде Црне Горе, јер нису испуњени услови за изручење. У саопштењу се напомиње да се замјеник тужиоца за организовани криминал на сједници пред Апелационим судом сагласио са одлуком првостепеног суда и навео да сматра да нису испуњени услови за изручење Ристића Црној Гори.

Радње за које се Ристић терети, као и мјеста гдје је радио налазе се на територији Србије, а уговором између Србије и Црне Горе од 29. маја 2009. године прописано је да се неће одобрити изручење лица када је дјело због кога се тражи изручење извршено на територији замољене државе, подсјећа Апелациони суд.

Осим Ристића, Црне Гора је тражила и изручење Предрага Богићевића због истих кривичних дјела.

Његов случај је из Крагујевца пребачен у Специјални суд у Београду који треба да одлучи о испуњености услова за изручење.

Претходно је Апелациони суд у Крагујевцу укинуо рјешење којим је крагујевачки Виши суд утврдио да су испуњени услови за изручење Богићевића Црној Гори.

Богићевић је и даље у притвору, док је Ристић све вријеме на слободи чекао одлуку суда.

Црна Гора тражи Ристића и Богићевића ради кривичног гоњења по наредби о спровођењу истраге Специјалног државног тужилаштва Црне Горе због кривичних дјела стварање криминалне организације и тероризам у покушају из Кривичног закона Црне Горе.

Богићевић и Ристић били су ухапшени у Крагујевцу и Београду 13. јануара по међународној потјерници Црне Горе.

Почетком децембра 2016. године, за њима двојицом, као и још двојицом држављана Русије, расписана је потјерница Црне Горе због сумње да су организовали криминалну групу која је за изборни дан планирала упад у скупштину, хапшење и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Извор: СРНА