latinica  ћирилица
22/02/2017 |  14:44 | Аутор: РТРС

Заев и Ахмети превазишли разлике око албанског језика

Лидери СДСМ Зоран Заев и ДУИ Али Ахмети разговарали су о могућности формирања коалиционе владе и истакли да су превазишли поједине разлике о албанском језику.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

"Жеља ДУИ и СДСМ је да се пронађу законска рјешења о употреби језика која су у оквирима Устава. То значи да нећемо дозволити ништа изван Устава", рекао је Заев након састанка који је синоћ имао са Ахметијем и додао да се се ово питање може ријешити у наредних шест мјесеци у оквиру јавне дебате.

СДСМ је у децембру на изборима добила 49 посланичких мјеста, док је ВМРО-ДПМНЕ добио 51, тако да би са 10 посланичких мјеста које је освојио ДУИ и још једном албанском партијом попут Савеза Албанаца, социјалдемократе би могле да сакупе 61 посланичко мјесто неопходно за формирање владе.

Ахмети је након састанка изјавио да не постоје веће разлике између ДУИ и СДСМ и да ће наставити да тражи рјешење које би било у најбољем интересу грађана.

Он је рекао да су током разговора анализирана бројна питања, разлике које постоје међу њима, у односу на Устав као и политичка ситуација у земљи и додао да ће ДУИ анализирати приједлоге.

Ахмети је рекао да још није било разговора о евентуалном формирању коалиције.

СДСМ и ДУИ преговарају о формирању парламентарне већине након што је пропао покушај ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског да са том албанском партијом формира владу.

Извор: Танјуг