latinica  ћирилица
22/02/2017 |  13:55 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Граховац: Све одговорнији приступ школа када је ријеч о вршњачком насиљу

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац оцијенила је да све одговорнији приступ школа када је ријеч о вршњачком насиљу, те да школе саме препознају понашања код дјеце која могу указивати да су жртве различитих облика насиља и код дјеце која имају проблема у понашању.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Она је новинарима у Бањалуци на централној манифестацији поводом обиљежавања Дана превенције вршњачког насиља појаснила да додатни проблем представља чињеница да систем није нашао начин да успостави потребну сарадњу родитеља и школе, јер тамо гдје нема те сарадње и међусобног повјерења, све је проблем.

"Не треба очекивати пријаву, него треба таква понашања препознати. Забрињава да је све више пријава таквог понашања у предшколским установама", додала је Граховчева.

Према њеним ријечима, нема правила да ли је ријеч о великим школама, великим градовима или мањим срединама, али је примљено више пријава насиља над дјецом, него међу дјецом.

"Не знамо да ли је тако и стварно, јер ресорно министарство никад није урадило извјештај о вршњачком насиљу, на чему инсистирамо. Прошле године имали смо 655 пријава и то је повећање, немамо проблем са бројем жалби кроз појединачна поступања, покушавамо унапређивати систем да би се из искуства једне школа елиминисала лоша пракса у другој", тврди Граховчева.

Извор: СРНА