latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:47 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

"Српска испунила све 'претходне мјере' из додатног Писма намјере" (ВИДЕО)

Република Српска је испунила све своје претходне мјере из Додатног писма намјере – саопштило је Министарство финансија Српске након изјава из Федерације да су појединци из Српске одговорни за неизвршавање договорених мјера према Међународном монетарном фонду.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Републике Српске одговарају и да су претходне мјере које се договарају са том финансијском институцијом дужне да изврше институције на свим нивоима власти, како је то дефинисано Писмом намјере, а не појединци.

Из изјаве федералног министра финансија произлази да су министар финансија Српске и стручњак у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ одговорни за неиспуњавање претходних мјера дефинисаних Писмом намјере из децембра прошле године.

Да то није тако, видљиво је из реализованих активности из Додатног писма намјере.

Од 11 претходних мјера, све три мјере које се тичу Републике Српске испуњене су, а ријеч је о буџету, и законским прописима у вези са порезом на добит и банкарском систему, у складу с препорукама ММФ-а.

"Уколико постоји било која претходна мјера из Додатног писма намјере из децембра 2016. године коју Република Српска, Министарство финансија Републике Српске или министар финансија Српске нису реализовали, спремни смо да упутимо извињење јавности", саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Ако је судити по изјави Франциска Пародија из ММФ, више разлога за извињење има власт у Федерацији и на нивоу БиХ, који за разлику од Српске још нису усвојили законе из банкарског сектора.

“Ово је веома амбициозан подухват и задовољан сам што је Народна скупштина Републике Српске већ усвојила нови Закон о банкама и Измјене и допуне Закона о Агенцији за банкарство. ММФ очекује да ће Парламент Федерације и Парламентарна скупштина БиХ у наредним седмицама усвојити регулативу која се на њих односи“, изјавио је Франциско Пароди из ММФ-а.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић поновила је данас за Срну да је евидентан проблем у вези са застојем аранжмана са ММФ-ом, који је тијесно везан за Реформску агенду, али да он не станује у Бањалуци, већ у Сарајеву.

Због тога би БиХ могла да остане без 155 милиона марака. И не само то. У априлу би, каже премијерка, могло да дође до нових преговора и пооштравања услова за добијање транше.

“Намеће се обавеза по њиховим правилима и процедурама да они поново крену у анализу и да се дефинитивно иде на редефинисање аранжмана што више времена протиче а нисмо урадили свој дио посла нисмо повукли траншу они имају сасвим нормално то им је првао и могућност такве су процедуре да ставе то на дневни ред редефинишу и дају сасвим другачију понуду што се тиче тог аранжмана. Дакле он јесте угрожен“, каже премијерка Српске.

Цвијановићева каже да којим случајем Република Српска није извршила преузете обавезе, и странци и политичко Сарајево - били би врло конкретни и врло јасно би Српску маркирали као одговорну.