latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:43 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Јануарска нето плата у Српској 815 КМ

Просјечна јануарска нето плата у Републици Српској износила је 815 КМ, а просјечна бруто плата 1.304 КМ, подаци су Републичког завода за статистику Српске.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Највиша просјечна јануарска нето плата у износу од 1.238 КМ била је у области финансијске и дјелатности осигурања, а најнижа, од 527 КМ, у подручју административних и помоћних услужних дјелатности.

Јануарска нето плата у односу на децембарску реално је мања за 3,3 одсто, а до смањења је, углавном, дошло због великог броја субјеката који у јануару нису имали исплату, а који имају висок просјек плате и запошљавају знатан број радника.

У јануару у односу на децембар, номинални раст нето плате забиљежен је у подручјима остале услужне дјелатности 17,6 одсто, стручне, научне и техничке дјелатности 13,8 одсто и грађевинарства два одсто.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у јануару су у односу на мјесец раније у просјеку биле више за 0,9 одсто, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 0,4 одсто.

Највећи раст цијена у јануару забиљежио је одјељак алкохолна пића и дуван у висини од 3,6 одсто, усљед повећања цијена цигарета у просјеку од пет одсто, што је посљедица повећања акциза на дуван и дуванске прерађевине од 1. јануара.

Највећи пад цијена у јануару, од 4,4 одсто, забиљежен је у одјељку одјећа и обућа, усљед великог броја снижења.

Извор: СРНА