latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

Могерини долази на отварање моста на Ибру

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини сљедеће недјеље долази у радну посјету Србији, најављено је из њеног кабинета.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Ова посјета биће дио ”балканске туре” у оквиру које ће шефица европске дипломатије од 1. до 4. марта посјетити Албанију, БиХ, Косово, Србију, Црну Гору и Македонију.

Уочи посјете региону, Могерини је поручила да је за ЕУ рад са Западним Балканом, као регионом у срцу Европе, од кључног значаја.

”- Мој посао има за циљ да свако од партнера са Западног Балкана напредује на свом реформском путу, путу ка ЕУ и да се осигура да тај процес буде неповратан. Регионална сарадња и добросусједски односи остају приоритет у том конетксту - изјавила је Могерини пред своју посјету Западном Балкану.

У кабинету високе представнице најављују да ће се Могерини током своје посјете састати са званичницима у региону, укључујући представнике влада, политичких партија и парламената. О резултатима своје посјете Балкану она ће извијестити шефове дипломатијиа 28 чланица ЕУ на састанку Савјета министара 6. марта у Бриселу.

Могерини ће 3. марта посјетити Косово, гдје ће присуствовати отварању моста на Ибру у Митровици, пише "Коха Диторе". Такође, очекује се да до тог дана у сјеверном дијелу Митровице буду окончани радови на изградњи пјешачке зоне и постављању жардињера на цвијећем.

Прије одласка у Митровицу, Могерини ће се састати са предсједником Косова Хашимом Тачијем и премијером Исом Мустафом, док ће након повратка присуствовати радном ручку који организује предсједник Скупштине Косова Кадри Весељи, на који су позвани лидери свих политичких странака заступљених у косовској скупштини.

Очекује се да током ручка главна тема разговора буде демаркација са Црном Гором, која је предуслов за визну либерализацију за грађане Косова.

Извор: Агенције