latinica  ћирилица
22/02/2017 |  09:37 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Беванда: Није добро прекидати аранжман који има реформски карактер

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда сматра да није добро прекидати проширени аранжман са Међународним монетарним фондом који, прије свега, има реформски карактер.
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org) -
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org)

Беванда сматра да наставак аранжмана БиХ са ММФ-ом није извјестан.

"Нико осим Одбора ММФ-а не може дати коначно оцјену о наставку аранжмана. Нису испуњене обавезе из Писма намјере, али се ради на томе и у процедури су неке законске измјене које је нужно завршити", рекао је Беванда за "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, проблем измјена Закона о акцизама БиХ, што је један од главних услова ММФ-а, треба рјешавати у Парламентарној скупштини БиХ.

Он наводи да је покушавао да посредством Управног одбора Управе за индиректно опорезивање  БиХ пронађе адекватно рјешење, али у томе није успио.

"Ако се ентитетске владе договоре и ако не буде политикантства, онда можемо доћи до рјешења", поручује Беванда.

Федерални министар финансија Јелка Милићевић сматра да "није све тако црно-бијело" у вези са наставком аранжмана са ММФ-ом.

Према њеним ријечима, заједничка обавеза ентитета јесте сагласност и договор у вези са измјенама Закона о акцизама БиХ.

Она истиче да УО УИО БиХ, према Писму намјере, има обавезу поравнавања прихода између ентитета, а која се тиче расподјеле ПДВ-а.

"На основу тога прекјуче смо на сједници имали тачку о поравнању прихода за Федерацију БиХ коју, међутим, министар финансија Републике Српске /Зоран Тегелтија/ није прихватио, исто као ни други стручњаци из тог ентитета. И то је био услов. Баш због тога не може се баш говорити да је Република Српска испунила све обавезе из Писма намјере", навела је Милићевићева.

Извор: СРНА